Israël geeft Hamas schuld van aanslag

Israël stelt niet alleen de splintergroep Islamitische Jihad verantwoordelijk voor de zwaarste Palestijnse aanslag in Israël sinds 2004, maar ook de door Hamas gedomineerde Palestijnse Autoriteit.

Bij een aanslag gisteren in Tel Aviv werden negen mensen gedood en zestig gewond. De verbale steun van Hamas-ministers voor de aanslag moet volgens Israëlische regerings- en legerwoordvoerders worden beschouwd als een oorlogsverklaring van de “vijandelijke entiteit“, de Palestijnse Autoriteit.

Of Hamas-ministers persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld, is onderwerp van discussie in de regering-Olmert. Mocht de Israëlische regering daartoe besluiten, dan worden Palestijnse ministers en officiële instellingen doelwitten van leger en luchtmacht.

Hamas-ministers verdedigden de aanslag door de Islamitische Jihad als een “natuurlijke reactie“ op de voortdurende artillerie- en luchtaanvallen op Palestijnse doelen in de Gazastrook. Daarbij werden eerder deze maand 21 Palestijnen gedood, onder wie 13 leden van Islamitische Jihad. De beschietingen zijn een antwoord op de raketten die uit Gaza op Israëlische doelen worden afgevuurd.

President Abbas van Fatah keurde de aanslag af, maar Israël beschouwt de president na de vorming van de Hamas-regering niet langer als relevant. Hoewel er zwaardere aanslagen zijn gepleegd in Israël, menen regering en leger dat de aanslag van gisteren op strategische wijze moet worden beantwoord en niet alleen met de gebruikelijke acties. Daarbij speelt ook een rol dat Iran besloten heeft de Palestijnse Autoriteit met 50 miljoen dollar te steunen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen met die fondsen “golven van jonge terroristen naar Israël worden gestuurd“. Israëliërs beschouwen de Iraanse president Ahmadinejad als “de nieuwe Adolf Hitler'.

Het getroffen restaurant, Falefel Rosh Hair, in Tel Aviv was drie maanden geleden ook doelwit van een aanslag. De eigenaren plaatsten bewaking en een afrastering, maar het eethuis bleef een makkelijk doelwit in de drukke wijk. Een Palestijnse jongen in T-shirt en spijkerbroek valt nauwelijks op tussen de Israëlisch-Arabische groentehandelaren, de sefardische kooplui en duizenden bezoekers.

De aanslag heeft leger en politie in verlegenheid gebracht. Zij verkeerden in hoogste staat van paraatheid wegens het joodse bevrijdingsfeest Pesach. Het volledig afsluiten van het land is volgens de politie een “mission impossible“.

Pagina 5: Palestijnen