Iraakse rebellen massaal in de aanval

Zowel in Bagdad als in de sunnitische stad Ramadi hebben Iraakse rebellen gisteren grootscheepse aanvallen ondernomen, respectievelijk op Iraakse legerposten in een sunnitische wijk en op het belangrijkste overheidsgebouw in de stad. Beide aanvallen werden na uren vechten door Amerikaanse troepen afgeslagen. De aanvallen, waaraan tientallen rebellen deelnamen gewapend met onder andere mortieren en machinegeweren, waren volgens het Amerikaanse leger kennelijk nauw gecoördineerd. Ze onderstreepten in elk geval dat de sunnitische opstand nog lang niet is neergeslagen, hoewel hij de laatste weken was overstemd door zelfmoordaanslagen op shi'itische moskeeën en door massale liquidaties door shi'itische milities. Gisteren werden in Bagdad 17 lijken gevonden van slachtoffers van sektarisch geweld.

Deze maand is ook het aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen weer scherp gestegen na een daling in maart. Vorige maand werden in totaal 31 Amerikaanse militairen gedood, tegen tot dusverre al 47 deze maand. Van deze 47 zijn 28 gesneuveld in de provincie Al-Anbar, waar Ramadi ligt, die volgens eerdere Amerikaanse berichten juist grotendeels was gepacificeerd.

Vanochtend werden in het oosten van Bagdad zeven mensen gedood toen een in een auto verborgen bom ontplofte. Doelwit was volgens getuigen een politiepatrouille. Onder de doden waren drie agenten.

De vorming van een regering van nationale eenheid van shi'ieten, sunnieten en Koerden, moet volgens de Amerikaanse autoriteiten de situatie verbeteren. Maar ruim vier maanden na de parlementsverkiezingen zit de formatie nog steeds vast. Waarnemend parlementsvoorzitter Adnan Pachachi had voor gisteren het parlement bijeengeroepen in de hoop een doorbraak te forceren, maar de bijeenkomst werd afgelast.

Het grootste probleem op dit moment is dat sunnieten en Koerden de shi'itische kandidaat Ibrahim Jaafari niet als premier willen. De shi'itische Verenigde Iraakse Alliantie, met 128 van de 275 zetels veruit het grootste blok in het parlement, zou eventueel wel met een nieuwe kandidaat willen komen, maar alleen als Jaafari zelf besluit zich terug te trekken. Dat heeft hij vooralsnog geweigerd. Een volgend probleem doemt overigens al op, met de sunnitische claim op het presidentschap. Dat wordt nu door de Koerdische leider Jalal Talabani bekleed.