Internet Voorkeur

Gehandicapten. Slechts 4 procent van de tienduizend overheidswebsites is toegankelijk voor gehandicapten. Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) wil dat alle overheidssites voor iedereen te bezoeken zijn. De minister wil dat de toegankelijkheid van websites van de rijksoverheid op dezelfde wijze gecontroleerd worden als de toegankelijkheid van overheidsgebouwen voor gehandicapten. Pechtold beloofde in de Tweede Kamer binnenkort met een voorstel voor een “bouwkeuring' voor websites te komen. Hij eist zelfs dat nieuwe websites van ministeries die niet toegankelijk zijn voor gehandicapten onmiddellijk uit de lucht worden gehaald. Gelukkig voor Pechtold hoeft hij alleen maar even op internet te kijken om te leren hoe je een website toegankelijk maakt voor gehandicapten. Over het onderwerp bestaat namelijk een aantal uitstekende sites. De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl legt op haar site precies uit wat een webdesigner moet doen om een site toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld motorisch gehandicapten die geen muis vast kunnen houden, blinden en doven. De richtlijnen bevatten tips over wat er te zien is op foto's en video's en het tekstueel weergeven van de inhoud van een geluidsbestand. De Stichting Bartiméus Accessibility bespreekt elke maand een (on)toegankelijke site. www.drempelvrij.nl; www.accessibility.nl