Gokken in het belang van de voetbalclub

Het gokschandaal in het Belgische voetbal was in het geval van de club Lierse SK nooit bedoeld voor persoonlijk gewin. Dat zegt de hulptrainer van de club, Patrick Deman, vandaag in een eerste vraaggesprek over de kwestie in de Gazet van Antwerpen. “Wij wilden Lierse redden“, verklaarde Deman in de Belgische krant.

De club zat in grote geldnood toen de Chinees Zheyun Ye met een aantrekkelijk voorstel kwam. Hij wilde Lierse SK overnemen, maar voor een lagere prijs dan die de club in gedachten had. Daarvoor moesten de voetballers een paar wedstrijden verliezen. “Dus moesten we het in twee matchen sportief wat minder doen“, verhaalde Deman. Pas later bleek dat Ye in opdracht van de Aziatische gokmaffia werkte, die massaal had ingezet op Belgische wedstrijden. “Ik ben naïef geweest“, zei Deman.

Ye bleef, in de versie van Deman, vragen om nòg een verlieswedstrijd. Maar de spelers hadden er steeds minder zin in. “Toen begonnen de bedreigingen en werd Ye steevast vergezeld door een bodyguard“, herinnert Deman zich. De Chinees zou de spelers met de dood bedreigd hebben.

Ook Humo pakt vandaag uit met een primeur over de omkoopzaak. Het Vlaamse weekblad noemt onder meer de bedragen die de spelers ontvangen zouden hebben. Zo zou Lierse-speler Cliff Mardulier voor vier omgekochte wedstrijden in totaal 61.250 euro hebben gekregen.

De onderzoeksrechter heeft aanklachten uitgeschreven tegen negen (voormalige) spelers van Lierse SK, twee coaches en een oud-trainer.