Fotograaf Cubaanse revolutie dood

Een van de bekendste fotografen van de Cubaanse Revolutie, Raúl Corrales, is zaterdag op 81-jarige leeftijd in Havana overleden.

Kopstukken van de Cubaanse revolutie in 1959 in Havana, gefotografeerd door Raúl Corrales. Derde van rechts, staand: Che Guevara, tweede van rechts Raúl Castro, broer van Fidel Castro. Foto Hollandse Hoogte R.Valdez, J.Almeida, Che Guevara, R.Castro Place de la revolution a la Havane dans les annees 50 (Photo: R.Corrales) -- R.Valdez, J.Almeida, Che Guevara, R.Castro in la Havana in the 50's Cuba
Kopstukken van de Cubaanse revolutie in 1959 in Havana, gefotografeerd door Raúl Corrales. Derde van rechts, staand: Che Guevara, tweede van rechts Raúl Castro, broer van Fidel Castro. Foto Hollandse Hoogte R.Valdez, J.Almeida, Che Guevara, R.Castro Place de la revolution a la Havane dans les annees 50 (Photo: R.Corrales) -- R.Valdez, J.Almeida, Che Guevara, R.Castro in la Havana in the 50's Cuba Hollandse Hoogte

Corrales was de persoonlijke fotograaf van de Cubaanse leider Fidel Castro. In die functie registreerde hij van dichtbij de Cubaanse Revolutie (1959), onder aanvoering van Castro en diens medestrijder Che Guevara. De bekendste foto van “Che', nog altijd populair op T-shirts, is echter niet van zijn hand. Deze werd genomen door zijn tijdgenoot Alberto Korda, die in 2001 overleed. Korda noemde Corrales “de leraar'.

Corrales wist ook Ernest Hemingway te fotograferen terwijl deze in een bootje aan het vissen was, een hobby van beiden. Zijn foto's, befaamd om de manier waarop ze de emoties weergeven van de deelnemers aan de revolutie, worden in Havana nog altijd verkocht als briefkaarten.

Corrales werd in 1925 geboren in het plaatsje Ciego de Avila. Toen hij twaalf was verhuisde zijn moeder naar Havana om de armoede te ontvluchten. Corrales werd krantenverkoper. Van zijn spaargeld kocht hij een goedkope camera.

Hij vond werk als hulpje bij de nieuwsorganisatie Cuba Sono Film, waar hij in 1944 fotograaf werd. Na zijn jaren als de fotograaf van Castro werkte Corrales tot aan zijn pensioen in 1991 voor de historische dienst van Cuba.