FC Utrecht grote verliezer in strijd play-offs

De eredivisie is gespeeld, maar de meeste prijzen zijn nog niet verdeeld. Morgen beginnen de play-offs, een novum in het Nederlandse betaald voetbal.

In de tombola voor plaatsen in de verschillende play-offs van de eredivisie is FC Groningen er het best uitgesprongen en zijn FC Utrecht, NAC en NEC de grote verliezers. Vrolijke gezichten waren er verder bij Roda JC en FC Twente, die op de valreep hun kansen op Europees voetbal behielden.

FC Groningen verzekerde zich in de laatste speelronde van de vijfde plaats en daarmee van deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Via de play-offs tussen de nummers twee en vijf heeft de ploeg zelfs nog een kans op een plaats in de voorronde van de Champions League, maar dan moet eerst AZ en vervolgens Ajax of Feyenoord verslagen worden.

Hoewel FC Groningen dit seizoen voor zijn doen voortreffelijk heeft gepresteerd, werd de vijfde plaats mede behaald dankzij het falen van concurrent FC Utrecht. Waar de Groningers van de drie laatste wedstrijden één wonnen en twee gelijkspeelden verloor FC Utrecht al die duels.

Dat is verrassend gezien het programma van de laatste speelronde. Van FC Utrecht werd op eigen veld geen nederlaag (1-4) tegen Willem II verwacht, omdat de ploeg uit Tilburg enige weken geleden al was veroordeeld tot deelname aan de play-offs die tot degradatie kunnen leiden.

Bij FC Groningen kende de uitbundigheid nauwelijks grenzen. Na vele jaren van sportieve en financiële malheur werd plaatsing voor Europees voetbal beleefd als ware de landstitel gewonnen. In de laatste wedstrijd werd in Enschede met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente, wat ook de thuisclub tevreden stemde, want daarmee was plaatsing voor de play-offs tussen de nummers zes en negen veiliggesteld.

Overigens had FC Twente wel de hulp nodig van Vitesse, dat in de beladen derby tegen NEC op de valreep gelijk (1-1) maakte en voorkwam dat de ploeg uit Nijmegen boven FC Twente zou eindigen.

Bij NEC werd de eliminatie voor de play-offs als een grote teleurstelling ervaren. De ploeg is nu veroordeeld tot de play-offs tussen de nummers tien en dertien voor een eventuele deelname aan de Intertoto.

ADO Den Haag en Sparta ontsprongen op de valreep de dans om degradatie. Hoewel Sparta het onderlinge treffen in Den Haag met 2-0 won en zodoende op eigen kracht zijn plaats in de eredivisie veilig stelde, deed de uitslag er uiteindelijk niet meer toe. Want door het verlies (2-6) van NAC tegen landskampioen PSV bleef ook ADO Den Haag behoed voor deelname aan de play-offs met clubs uit de eerste divisie. Het gevecht tegen degradatie wordt nu gevoerd door NAC, dat het vege lijf mag proberen te redden in een serie van maximaal drie wedstrijden tegen TOP Oss.

De competitie werd ook goed afgesloten door Roda JC, dat pas na de jaarwisseling een beetje op stoom kwam en zondag zijn plaats in de play-offs tussen de nummers zes en negen valideerde door een 2-1 zege op Heracles. Tegenstander wordt Heerenveen, dat er door een 4-2 nederlaag tegen AZ weer eens op werd gewezen dat een plaats bij de eerste vijf te hoog is gegrepen.

De enige wedstrijd waar zondag niets meer op het spel stond, was die tussen het van een derde plaats verzekerd Feyenoord en degradant RBC. Desondanks werd het in de Kuip een venijnig duel, waarin Feyenoord moeizaam met 2-0 won en bij de ploeg uit Roosendaal verdediger Fortis Rodriguez zijn zoveelste rode kaart kreeg; deze keer na een vuistslag tegen invaller Pierre van Hooijdonk.

    • Henk Stouwdam