“Eerwraakfamilie' vraagt pleegrecht

De Turkse familie Sürücü wil het pleegrecht voor het kind van hun vermoorde dochter Hatun aanvragen. Hatun Sürücü (23) werd vorig jaar door haar jongste broertje (18) vermoord omdat hij de westerse levensstijl van zijn zus afkeurde.

Vorige week werd de jongen voor de moord veroordeeld tot ruim negen jaar. Twee oudere broers gingen vrijuit omdat de rechters hun betrokkenheid niet bewezen achtten. Het openbaar ministerie vermoedt een moordcomplot van de familie en zal tegen de uitspraak in hoger beroep gaan.

Duitse politici hebben verontwaardigd gereageerd op het voornemen van de familie zich te ontfermen over Hatuns zoontje Can (6), dat bij een pleeggezin is ondergebracht. Volker Beck (Groenen) zei dat hoe dan ook verhinderd moet worden dat “de familie van de daders nu ook nog greep krijgt op het kind van het slachtoffer“. Dieter Wiefelspütz (SPD) noemt het “ondenkbaar“ dat de familie het zorgrecht krijgt.

Een zus van Hatun, Arzu, zei dit weekeinde het pleegrecht te zullen aanvragen. Mocht de rechtbank haar aanvraag afwijzen, dan is het bedoeling dat de vader van de jongen het recht aanvraagt. Hatun werd eind jaren negentig uitgehuwelijkt aan een neef in Turkije. Het huwelijk liep spaak, waarop Hatun, zwanger, uit Turkije terugkeerde. In Berlijn zorgde ze alleen voor haar kind.

De eerwraak in de Koerdische familie uit Berlijn heeft het Duitse integratiedebat een nieuwe impuls gegeven. De minister van Binnenlandse Zaken van deelstaat Berlijn, Eckhart Körting (SPD), heeft de familie opgeroepen het land te verlaten. “Als de familie Sürücü daadwerkelijk eergevoel heeft dan zou ze de Bondsrepubliek moeten verlaten.“ Een aantal christen-democraten sloot zich bij Körting aan. “Voor mensen die eerwraak goedkeuren of zelfs uit eerwraak handelen, mag in Duitsland geen plaats zijn“, aldus Norbert Pflüger, lijsttrekker van de CDU in regionale verkiezingen, dit najaar.