Een ontspannen jamsessie in een studio vol wierook

cd pop

Dudley Perkins: Expressions (2012 a.u.)

Je ziet de studio waarin Dudley Perkins en producer Madlib samenwerken zo voor je. Het licht is gedempt, de gordijnen gesloten, er branden kaarsen, en een handvol wierookstaven staat voor de schier onmogelijke taak de dikke wietdamp te verdrijven. Terwijl Madlib zijn hoofd in trance beweegt op de klanken die hij uit zijn apparatuur tovert, zingt Dudley loom onderuitgezakt op een oude sofa zijn teksten in. Soms poëtisch, zoals wanneer hij vertelt dat hij een verdrietige clown is en dat in zijn binnenste een oorlog aan de gang is waarbij hij aan beide kanten staat. In een ander nummer is hij juist weer ronduit optimistisch, zoals in een sterk door George Clinton's P-Funk geïnspireerd nummer waarin hij tegenslagen opsomt en die steeds laat volgen door de kreet 'get on up!'

Maar vaak heeft Dudley helemaal geen zin om heel lang over een tekst na te denken. Dan neemt hij een diepe hijs van zijn joint, sluit hij zijn ogen en improviseert hij ter plekke over de sfeervolle beats van Madlib. Laat hij zich meevoeren door de soepele warme baslijnen, een koele trompet, samples van oude vocalen of een paar melancholische pianoakkoorden. Hij switcht van spoken word naar soul, van James Brown naar D'Angelo, en bezingt de gospel van zowel God als Geld. De twee ontspannen muzikanten hebben de nummers niet te lang gemaakt. Kom op zeg, morgen is er weer een dag.

Saul van Stapele

Stones Throw/PIAS****

Stones Throw/PIAS****

    • Saul van Stapele