Een grondig verstoord Pasen

Gisteren vielen in Tel Aviv negen doden bij een aanslag door Islamitische Jihad.

De Israëlische regering stelt ook Hamas verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag.

Met deze foto werd de identiteit bekend gemaakt van Sami Salim Mohammed, volgens de Islamitische Jihad de dader van de aanslag van gisteren in Tel Aviv. De Islamitische Jihad heeft de aanslag opgeëist in een telefoongesprek met persbureau AP. In this image made from video, the Palestinian militant group Islamic Jihad identify suicide bomber Sami Salim Mohammed Hammed, from the West Bank town of Jenin. Sami Salim Mohammed Hammed blew himself up at a fast food restaurant in a bustling commercial area of Tel Aviv during the Jewish holiday of Passover on Monday, April 17, 2006 killing himself and eight people and wounding 49 in the deadliest Palestinian attack in more than a year. Islamic Jihad, in a phone call to The Associated Press, claimed responsibility for the bombing. (AP Photo/Islamic Jihad/ho) ** AP CANNOT VERIFY THE CONTENT, DATE OR LOCATION OF THIS FOOTAGE ** Associated Press

Na de eerste, snel vergeten terreuraanslag op hun restaurant, Falafel Rosh Hair in Tel Aviv, besloten de eigenaren toch maar een hek en een bewaker voor de ingang te plaatsen. Er vielen, drie maanden geleden, alleen maar lichtgewonden, maar gisteren bleven de wonderen uit toen de 16-jarige Samer Salim Hammed van Islamitische Jihad zijn vermoedelijk toevallige doelwit bereikte.

Op last van de nog nieuwe bewaker opende hij zijn tas en bracht de zware explosieven tot ontploffing. Het resultaat: negen restaurantbezoekers en voorbijgangers gedood, zeker vijftig raakten gewond en een grondig verstoord joods paasfeest.

De aanslag van de kleine, onverzoenlijke Palestijnse groepering kwam bepaald niet onverwacht. Deze fundamentalistische moslims worden al jarenlang hard aangepakt door Israël, onder andere omdat de Qassambrigades van Islamitische Jihad Israëlische dorpen bestoken met raketten van amateuristische makelij. Bij Israëlische artillerie en luchtbeschietingen kwamen vorig week zestien Palestijnen om het leven, onder hen dertien militanten van Islamitische Jihad.

In verband met Pesach verkeerde leger en politie in de hoogste staat van paraatheid, waren de Palestijnse gebieden afgesloten en werd op de doorgaande wegen op de Westelijke Jordaanoever iedere Palestijnse chauffeur aangehouden. Toch wist de jonge militant - lid van een cel waarvan de leider enkele maanden geleden was geliquideerd - vanuit het omsingelde Jenin dat achter het zogeheten veiligheidshek ligt downtown Tel Aviv met zijn drukke winkelcentra en volgeboekte hotels te bereiken. Zeker in deze buurt, Neve Shaanan, bij het oude busstation met Israëlisch-Arabische groentehandelaren, sefardische kooplui en Afrikaanse gastarbeiders valt een jonge Palestijn in t-shirt en spijkerbroek niet op. Ook niet als hij de weg vraagt.

Dat hij zware explosieven bij zich had, bleek uit de getuigenissen van omstanders en passerende automobilisten. Die moesten tot een afstand van 50 tot 100 meter van het restaurant het bloed en de lichaamsdelen van hun auto's verwijderen. Lichtgewonden werden op straat behandeld, zwaargewonden werden razendsnel afgevoerd, terwijl agenten, staande op bushokjes met automatische geweren, speurden naar mogelijke andere militanten. Helikopters zochten tot bij Jeruzalem en Nablus naar medeplichtigen in een blauwe auto.

De Israëlische interim-premier Olmert reageerde woedend op de aanslag, waarover hij werd geïnformeerd toen hij op weg was naar de feestelijke beëdiging van het nieuwe parlement. Olmerts woordvoerder zei dat de regering niet alleen Islamitische Jihad verantwoordelijk zal stellen, maar ook Hamas dat bijna drie weken geleden de Palestijnse regering heeft gevormd. Dat Hamas-woordvoerders de aanslag prezen en verklaarden als 'een natuurlijk reactie op de voortdurende Israëlische misdaden tegen ons volk' bevestigde in Israëlische ogen de al dan niet stilzwijgende medewerking van Hamas aan de aanslag.

Dat Hamas in tegenstelling tot Islamitische Jihad al ruim een jaar geen aanslagen heeft gepleegd in Israël zelf en op kolonisten in de bezette gebieden, maakt voor de Israëlische regering geen verschil. Volgens leger- en regeringswoordvoerders hebben president Abbas, die de de aanslag wél afkeurde, noch de Hamas-regering pogingen ondernomen om Islamitische Jihad tegen te houden of te dwingen de periode van kalmte te respecteren.

Islamitische Jihad is een radicale afsplitsing van de Moslimbroederschap in Egypte. Radicale Palestijnse studenten, bewonderaars van de Iraanse revolutie, vonden destijds de standpunten van Moslimbroederschap over Israël en Palestina te slap en richten hun eigen organisatie op. In religieus opzicht verschilt Islamitische Jihad nauwelijks van Hamas, maar er is over de politieke strategie een kloof ontstaan.

Simpel gezegd: Islamitische Jihad vindt Hamas te gematigd. Het aanzienlijk grotere Hamas heeft deelgenomen aan de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen. Dat parlement maakt onderdeel uit van het Palestijnse politieke systeem dat is opgericht na de Israëlisch-Palestijnse Akkoorden van Oslo. Islamitisch Jihad wijst ieder akkoord met Israël af en dus ook de Palestijnse Autoriteit, het Palestijnse parlement en het democratisch proces.

'Wij willen geen deel uitmaken van het Palestijnse politieke systeem, want wij weten dat Israël niet bereid is de bezette gebieden op te geven, de gevangenen vrij te laten en te vertrekken uit Jeruzalem. Onze broeders van Hamas hebben helaas een andere keuze gemaakt', aldus Nafez Assam, leider van Islamitische Jihad in de Gazastrook. De aanslag gisteren vormde in deze context ook een hoofdstuk in de concurrentiestrijd met Hamas.

Kijk voor meer info over de Islamitische Jihad op www.tkb.org /Group.jsp?groupID=82

    • Oscar Garschagen