Dönerschlagerklingelton

Drie jongens van 17 en 18 hebben een hitje in Duitsland.

Ze kunnen niet zingen, maar hun nummer is razend populair als ringtone.

Duitse klingelton-providers en platenboeren wrijven zich in de handen. Na Crazy Frog en Schnappi heeft zich een nieuwe ringtonehype aangediend; Wo bist du, mein Sonnenlischt. Glijerige r&b, met een slissend accent - vandaar de 's' in Sonnenlicht - gezongen door Grup Tekkan: Ismael (18), Selcuk (17) en Fatih (17).

De drie komen niet uit de nieuwste lichting Idols, maar uit het provinciaal Jugendzentrum Hufeisen, Germersheim, Mühtal. Sonnenlischt is in Duitsland een van de meest gedownloade ringtones. De single kwam vanuit het niets terecht op nummer twaalf in de Duitse hitlijsten.

Het begon met een bezoek van de pedagogische rapgroep Sons of Gastarbeita (SOG) aan het buurtcentrum Hufeisen. Als creatief project maakten Ismael, Selcuk en Fatih onder begeleiding van SOG een clip. Gewoon, leuk. Met romantische opnames van de drie Tekkans in een parkje, netjes gekleed in witte overhemden. Drie frisse jongens die met hun haren strak in de wax de woorden Isch respektier nur disch uitkraaien en koel, sexy blikken richting de camera werpen. Dat het trio geen gouden keel bezat, was toen nog maar een bijzaak.

Dat veranderde met het besluit van één van de drie Tekkans om de clip op YouTube.com te planten. Daar pikte de fanatieke blogger Matthias Oborksi het op en zette het voor de grap als link op zijn pagina. Het gevolg: een ongekende buzz op internet rond Sonnenlischt, inmiddels omgedoopt tot 'Dönerschlager'. De Duitse Spiegel Online noemt het een 'trash-hype', die duizenden Handys in Duitsland nu al weken in zijn greep houdt.

Er duiken al complottheorieën rond de Tekkans op. De beats zouden door de producers van SOG zijn gejat van een Canadese rapper. Anderen beweren dat 'Tekkan' een door de platenmaatschappij geïnitieerde hype is. Supertracks Recordings, dat zich over het trio heeft ontfermd, ontkent dit. Eind mei komt het eerste album van Grup Tekkan uit.

Videoclips van en parodiën op Grup Tekkan: www.youtube.com Ringtone op: www.jamba.de

    • Saskia Du Bois