Dartelende lammetjes

De ergste kou is uit de lucht en het gras begint weer te groeien. Die veel te lange, donkere winter hebben we overleefd. Tijd om opgelucht het voorjaar te inhaleren.

Ik zag dit weekend lammetjes dartelen in de wei. Het deed me verlekkerd denken aan mijn favoriete recept voor gebraden lamsbout. Volgepropt met knoflook en rozemarijn en op het laatste moment gelakt met een scherpzoet mengsel van mosterd en honing. Een van mijn signature dishes, waar vrienden steeds voor terugkomen. Behalve degenen die geen lam eten en dat zijn er best veel.

Veel Nederlanders zijn huiverig voor lamsvlees. Nu heb ik er Maurice de Hond niet bij ingeschakeld, maar ik kan wel een paar redenen bedenken voor die lamsvrees.

Op de derde plaats vermoed ik geruchten over vet vlees en een typische, penetrante geur. Daarover morgen meer. Op nummer twee waarschijnlijk de angst voor ingewikkelde braadscènes en ander keukenleed. Een broodje lamsshoarma bestellen bij de Döner Koning, oké, maar hoe maak je in hemelsnaam een lamsschouder klaar? Zonder twijfel op nummer één staat de aaibaarheid van het beestje ofwel de zieligheidsfactor op het bord. Zo'n lief, huppelend lamswollen truitje eet je toch niet op? Of wel?

Is lamsvlees eten ethisch onverantwoord? Ik vind dat het moet kunnen, mits het korte leventje van het dier fatsoenlijk is geweest. We eten massaal industriële kippen van een miserabele 5 weken oud. Waarom dan moeilijk doen over een schaap van 5 maanden?

Zo, discussie geopend. Kom maar door met die argumenten voor en tegen. Ik ben benieuwd of je me weet te overtuigen. Ik hoop het niet. Veel te lekker dat lamsvlees. En heus niet moeilijk om klaar te maken. Daar ga ik je deze week van overtuigen. Stap voor stap; die lamsbout bewaren we nog even. We beginnen op zijn Turks: lamskebab met komkommersalade.

Voor 2 personen:

2 dunne lamslapjes van ongeveer 100 g

2 eetlepels olijfolie

sap van 1 citroen

1 teentje knoflook, geperst

1 theelepel komijnpoeder

mespunt kaneelpoeder

1 komkommer, in dunne plakjes

handje verse muntblaadjes, fijngehakt

2 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt

Snijd de lamslapjes elk in 3 lange repen. Roer een marinade van olijfolie, de helft van het citroensap, knoflook, komijn, kaneel, zout en peper en laat het vlees hierin een kwartiertje marineren. Meng de komkommer, yoghurt, munt, zout en citroensap naar smaak tot een salade. Verhit een grillpan op hoog vuur. Haal de repen lamsvlees uit de marinade en grill ze in 1 tot 2 minuten per kant nét gaar. Rijg het vlees daarna zigzaggend aan satéprikkers. Wie daar te lui voor is, doet dat lekker niet en wie tijd over heeft, rijgt er blaadjes munt tussen. Lekker met warm Turks brood.

Vind jij dat lamsvlees moet kunnen of juist niet? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil