Ciampi wil geen tweede termijn

Carlo Azeglio Ciampi, de 85-jarige president van Italië, wil geen tweede ambtstermijn. Dat is een tegenslag voor Romano Prodi, de leider van de centrum-linkse coalitie die volgens de kiescommissie de parlementsverkiezingen van vorige week heeft gewonnen. Prodi's centrum-rechtse rivaal, Silvio Berlusconi, vecht die overwinning aan omdat er volgens hem is gefraudeerd.

Ciampi lijkt niet van plan voor zijn vertrek op 18 mei een nieuwe regering te zullen benoemen. Hij wil een dergelijk grote beslissing overlaten aan zijn opvolger.

Het Italiaanse parlement kiest op 12 en 13 mei een nieuwe president. Ciampi zou hoge ogen gooien als hij zich voor een tweede termijn beschikbaar zou hebben gesteld. De president heeft zich steeds kritisch betoond tegenover pogingen van Berlusconi om het Italiaanse justitiële systeem in zijn eigen voordeel uit te leggen.

Tot de kandidaten voor Ciampi's opvolging behoren de linkse politici Massimo D'Alema en Giuliano Amato. De geheime stemming, waarbij de kandidaat in de eerste twee rondes een twee derde meerderheid nodig heeft om gekozen te worden, lijkt een test te worden voor de stabiliteit van het parlement. In een eventuele derde ronde, waarin een absolute meerderheid voldoende is, wordt de eenheid van de linkse meerderheid op de proef gesteld.