Chutney van abrikozen

Ingrediënten: 2 struiken bleekselderij; 200 gram gedroogde abrikozen; 1 stuk verse gemberwortel; 250 gram suiker; 1,5 deciliter (kruiden)azijn; 1 theelepel blank mosterdzaad; 2 theelepels kerriepoeder; 1 theelepel zout

Na enige naspeuring weet ik inmiddels waar u in Nederland volgend jaar maart een portie hopscheuten kunt bestellen. De chef van een Belgisch restaurant in Maastricht verwees mij naar de Eyserhalte. Ik ging er op bezoek en keerde opgetogen huiswaarts.

Eyserhalte ligt in Eys-Wittem, in de buurt van Valkenburg. Het gaat om een hal vlak langs een smalle weg, met daarin een winkel, waar fruit (van eigen bomen) en groenten worden verkocht. Moeder begon ermee, zoon nam de fakkel over, al treedt ma bezoekers nog steeds stralend en hartelijk tegemoet.

Met het woord “winkel' is maar een deel gezegd. Eyserhalte is ook importeur (van Italiaanse wijn en olie), groothandel, leverancier van restaurants, en productontwikkelaar. Het kleine bedrijf heeft niet alleen inkopers en verkopers in dienst, maar ook een kok.

De winkel loopt uit in een moderne keuken, waar je kooklessen kunt volgen (www.eyserhalte.nl). De kok ontwerpt jams (aardbeien met lievevrouwenbedstro, St. Remy-peer met granaatappel, kruisbessen met rode bessen en jenever, meloen met sechua-peper), marmelades (kumquat met whisky, bloedsinaasappel met wodka), chutneys, sauzen, dressings (truffel, karamel pijnboom, kastanje), oliën op basis van olijfolie (met verse kruiden of eekhoorntjesbrood), siropen en andere smaakmakers.

Het recept hieronder is van de kok. Het kan gegeten worden bij paté of kaas. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in smalle schijfjes. (500 gram). Snijd de abrikozen in reepjes. Rasp de geschilde gember fijn, tot u twee eetlepels hebt. Breng 2 dl water aan de kook. Los daarin de suiker op. Doe er de stukjes bleekselderij en abrikozen bij. Voeg de andere ingrediënten toe: gember, azijn, mosterd, kerrie, zout. Roer het mengsel om en laat het pruttelen tot het een vrij stijve massa is.

U kunt de chutney in potjes overhevelen. Die moeten uiterst schoon zijn om schimmelen te voorkomen: schoonmaken met heet sodawater, naspoelen met heet water, laten uitdruppen op een schone theedoek.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: artisjokken met kalfsgehakt

    • Annelène van Eijndhoven