Après-ski met uitzicht op schoorsteenpijpen

In het Ruhrgebied staat een overdekte skibaan van 640 meter.

Vanuit Utrecht ben je in vijf kwartier met de auto bij het Alpincenter.

Een uurtje op de overdekte skibaan in Bottrop kost 33 euro. De stad in het Ruhrgebied ligt op 160 kilometer van Utrecht. Foto Marc Hijink Hijink, Marc

Stomstomstom. Helemaal vergeten te snowboarden tijdens de afgelopen wintersportvakantie. Maar gelukkig hoef je niet terug naar Oostenrijk of Zwitserland voor een dagje snowboardles. Een van de leukste indoor pistes ligt bij Bottrop, in Duitsland. Dat er veel Nederlanders komen zie je al aan het gastvrije spandoek bij de ingang: hartlijk wilkomen.

Het Alpincenter trekt vooral bezoek uit Gelderland, Overijssel en Drenthe. Maar ook vanuit Utrecht is het maar vijf kwartier rijden, zeker als je op de Duitse snelweg eens flink gas geeft. Bottrop ligt in het noorden van het Ruhrgebied, op 160 kilometer van Utrecht. De bult waarop het Alpincenter in 2001 werd gebouwd is omringd door oude mijnen en hoogovens. Aan de binnenkant van de skihal zijn weliswaar posters van weidse Alpentoppen geplakt, maar het terras laat niets te raden over: dampende schoorsteenpijpen tot aan de horizon.

Het Alpincenter zegt met 640 meter de langste indoor piste ter wereld te hebben. Aan de lage Duitse prijzen kan in ieder geval geen Nederlandse skibaan tippen: voor 33 euro per persoon (online boeken) kun je in Bottrop een hele dag skiën of snowboarden, inclusief de huur van de uitrusting.

Toegegeven, die tweedehands uitrusting steekt wat karig af bij de spullen die je in de echte Alpen kunt huren. De verf op de snowboard is afgebladderd en de schoenen ruiken alsof ze door een paar duizend hevig zwetende mannen zijn gedragen - wat waarschijnlijk ook het geval is. Het kan geen kwaad om een extra paar sokken mee naar Bottrop te nemen, om aan te trekken op de terugweg. Maar voor beginnende sneeuwpret is deze uitrusting goed genoeg.

Bij de 33 euro hoort ook de toegang tot het buffet, waarvan elke bezoeker onbeperkt gebruik mag maken. En ze zijn in Duitsland niet kinderachtig: koffie en frisdrank zijn gratis. Alleen alcoholische consumpties in het après-ski-café kosten geld.

Maar eerst moet er gewerkt worden. Blauwe borden wijzen de weg Zur Piste, waar het kunstmatig licht vriest. De eerste honderd-meter-helling mag eigenlijk niet zo heten, want de afdaling is erg vlak om het de lessende beginners makkelijk te maken. Achter het waarschuwingsbord keine Anfänger - DANGER begint een wat steiler gedeelte. De baan slingert zich met een flauwe bocht naar beneden - skiërs noemen dit niveau blauw.

Een uurtje les kost zo'n dertig euro per persoon. In die korte tijd leer je nooit snowboarden, dat is Wahnsinn, zegt ski-leraar Peter. 'Het is hooguit een crashcourse.' Maar gelukkig blijkt een prille snowboardles van twee jaar geleden toch nog in de benen te zitten, zodat Peter zijn pupil met een gerust hart voorbij het gele Anfänger-bord kan sturen. Hij is ook gediplomeerd trainer in skiën, langlaufen en nordic walking, laat hij weten. En in z'n jonge jaren heeft Peter nog in Garmisch-Partenkirchen gesprongen. In Beieren, waar echte mannen nog echt skiën. Buiten.

Aan het einde van de piste mogen ervaren snowboarders hun stunts demonstreren bij een halfpipe van sneeuw. Erg druk is het er niet: de meeste Bottropgangers zijn beginnelingen die als ongeleide projectielen over de baan scheren. Met enige regelmaat komen twee of zelfs drie menselijke kanonskogels elkaar tegen in een wolk van sneeuw, gekrijs en krakende botten. Peter schudt zijn hoofd: 'Typische crashcourse-klanten.'

De site van het Alpincenter, www.alpincenter.de, heeft ook informatie in het Nederlands.

De site van het Alpincenter, www.alpincenter.de, heeft ook informatie in het Nederlands.

    • Marc Hijink