Applaus voor de macht van Iran

Midden-Oosterse fundamentalisten waren afgelopen weekeinde in Iran bijeen. Ze steunden de nieuwe wind die er onder president Ahmadinejad waait.

Hippe Iraanse meisjes met grote zonnebrillen vragen Syrische, Somalische en Algerijnse moslimfundamentalisten om hun mobiele telefoons af te geven. ''Veiligheidsredenen“, zo antwoorden de meisjes vriendelijk na bezwaren van de mannen.

Het afgelopen weekeinde kwamen vertegenwoordigers van wat Europa en de Verenigde Staten 'terreurorganisaties' noemen in Teheran bijeen - Hamas, Hezbollah, Islamitische Jihad. Hun Iraanse gastheren willen alle externe communicatie tijdens de derde 'Internationale conferentie over Al-Quds (Jeruzalem) en de rechten van het Palestijnse volk', graag zelf in de hand houden. Geen mobiele telefoons dus. De vijand - met zijn technologische overwicht -- luistert mee, zo wordt gevreesd.

Vrijwel alle prominente fundamentalistische organisaties zijn vertegenwoordigd op de conferentie. Met eveneens aanwezige parlementsleden uit islamitische landen lopen hun vertegenwoordigers druk pratend door het conferentiecentrum. Ze zijn in Iran om te discussiëren over het lot van de Palestijnen. Maar in de wandelgangen gaat het vooral over de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, oorlogsdreiging en Irans nieuwe, leidende rol in de islamitische wereld.

Televisieschermen tonen beelden van wijlen ayatollah Khomeiny - het symbool van de politieke islam in actie. Zijn opvolger, de Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, geeft een speech geënt op het gedachtegoed van zijn voorganger.

“De strijd om Palestina is het belangrijkste onderdeel van het wijde front van de strijd van de moslimwereld tegen agressieve, moorddadige en plunderende imperialisten“, zegt Khamenei tegen de aanwezigen. “Wij hebben het recht en de mogelijkheid om te reageren op de vernedering en overmoed van de hegemonistische landen“, vindt hij.

Iran is een ontluikende macht in de regio en in de wereld en Khamenei is er trots op. “Islamitisch Iran, dat het idee van religieuze democratie heeft ontwikkeld en uitgevoerd, blijft vooruitgang boeken en wint aan macht.“ Na afloop volgen een luid applaus en kussen voor Khamenei van Hamas-leider Khaled Meshal.

Het is de fundamentalisten in het Midden-Oosten niet ontgaan dat er een nieuwe wind waait in Teheran. De “dialoog der beschavingen' van ex-president Mohammad Khatami is ingeruild voor “actieve participatie': een diplomatieke term voor een keiharde opstelling in buitenlandse zaken. [Vervolg TEHERAN: pagina 5]

TEHERAN

'Ahmadinejad is recht door zee'

[Vervolg van pagina 1] President Ahmadinejad, met zijn uitspraken over Israël (“moet van de kaart geveegd worden“) en onverzoenlijke houding ten aanzien van het Iraanse kernprogramma, kan in veel islamitische landen op steun rekenen. En zeker bij de honderden bezoekers van de conferentie.

Voor Aribi Hacene, lid van het Algerijnse parlement, is Iran leider van de moslimwereld geworden. Wegens de recente technologische successen op nucleair gebied en de mislukkingen van de Verenigde Staten in Irak. President Ahmadinejad is volgens hem “recht door zee“ en “een man met een vaste overtuiging“. Hij zegt “de zaken die gezegd moeten worden“, vindt Hacene. En dan gaat het vooral over Amerika's misbruik van zijn positie als wereldmacht en de illegale Israëlische staat, legt het parlementslid uit.

“Ahmadinejad is een vrijheidsstrijder“, vindt de Palestijnse Leila Khaled. In 1969 kaapte ze een Boeing 707 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij TWA die ze opblies op de luchthaven van Damascus. Er vielen geen doden. Een jaar later probeerde ze met een Nicaraguaan een toestel van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al op weg van Amsterdam naar New York te kapen. Ze werd echter overmeesterd. Ze kwam korte tijd later weer vrij met behulp van een volgende kaping.

Volgens de ex-terroriste steunt Iran de Palestijnen politiek, met geld en met materieel. “Ze gaven ons al geld en ze gaan nog meer geven. Iran en Palestina hebben dezelfde vijanden: de zionisten, de Verenigde Staten, hun politiek en dreigementen. Iran wil nu een kernmacht worden om die dreiging tegen te gaan“, zegt Khaled. Uiteindelijk belooft Iran 50 miljoen dollar aan steun voor de armlastige regering van Hamas. “Als Iran wordt aangevallen zullen alle Palestijnen Iran steunen“, voorspelt Khaled.

De Turkse schrijver en hoogleraar internationale relaties Cengiz Çandar is geen medestander van de Iraniërs, maar denkt wel dat dit het ideale moment is voor Iran om een regionale supermacht te worden. “Vrijwel alle Arabische regimes in de regio zijn extreem zwak. Daarnaast kan Iran wegens zijn positie als tegenstander van de Verenigde Staten vrijwel alle anti-Amerikaanse gevoelens mobiliseren. Dat maakt Iran een erg belangrijk land“, vindt Çandar.

President Ahmadinejad past perfect in het nieuwe Iraanse buitenlandbeleid waarbij escalatie en confrontatie preventief tegen een Amerikaanse aanval moeten werken, vindt de Turkse professor. “Hij laat zien dat George Bush niet de enige is in de wereld met een doctrine.“

    • Thomas Erdbrink