7 redenen om thuis te blijven

1 schoonmaken

Schermschoonmaakhondje

Schoonmaken is niet iets om naar uit te kijken. Alle reclames met breed glimlachende, swingende en supersnel stof afnemende huisvrouwen ten spijt, er is wel iets leukers om vanavond te doen. Behalve natuurlijk als het schoonmaken écht leuk gemaakt wordt. Maar hoe? Veel fabrikanten zoeken de oplossing in het ontwikkelen van schoonmaakhulpmiddelen die er vrolijk uitzien. Denk aan de stofzuiger die ogen heeft. en een slang als een slurf, en aan die blije beer van het wasmiddel. Of aan dezeanti-stofhondjes. Ok, voor grote oppervlakten zijn ze niet te gebruiken. Ze zijn vooral bedoeld voor het schoonmaken van de LCD-schermen van alle apparaten in je huis. Het kleine buikje van zo'n beest heeft een speciale bekleding die stof aantrekt. Werkt goed op je digitale camera, je computer en natuurlijk je mobiele telefoon. Je kunt kiezen uit een mini-labrador of een mini-dobermann. Met een kleine ketting zijn ze aan je mobiel vast te maken. De schoonmaakhondjes kunnen in de wasmachine, maar pas op: straks komen ze er nog kleiner uit dan ze al zijn. (JL)

Te koop via www.shinza.com voor 6,95 dollar

1 schoonmaken Schermschoonmaakhondje Schoonmaken is niet iets om naar uit te kijken. Alle reclames met breed glimlachende, swingende en supersnel stof afnemende huisvrouwen ten spijt, er is wel iets leukers om vanavond te doen. Behalve natuurlijk als het schoonmaken écht leuk gemaakt wordt. Maar hoe? Veel fabrikanten zoeken de oplossing in het ontwikkelen van schoonmaakhulpmiddelen die er vrolijk uitzien. Denk aan de stofzuiger die ogen heeft. en een slang als een slurf, en aan die blije beer van het wasmiddel. Of aan dezeanti-stofhondjes. Ok, voor grote oppervlakten zijn ze niet te gebruiken. Ze zijn vooral bedoeld voor het schoonmaken van de LCD-schermen van alle apparaten in je huis. Het kleine buikje van zo'n beest heeft een speciale bekleding die stof aantrekt. Werkt goed op je digitale camera, je computer en natuurlijk je mobiele telefoon. Je kunt kiezen uit een mini-labrador of een mini-dobermann. Met een kleine ketting zijn ze aan je mobiel vast te maken. De schoonmaakhondjes kunnen in de wasmachine, maar pas op: straks komen ze er nog kleiner uit dan ze al zijn. (JL)

2 docusoap

Werken bij Chanel

In een serie programma's over werk zendt de RVU vanavond de eerste aflevering uit van een Franse docusoap over het modehuis Chanel. Filmmaker Loïc Prigent volgt de geboorte van een nieuwe collectie haute couture, vanaf de eerste schetsen van modeontwerper Karl Lagerfeld tot aan de presentatie door topmodellen op de catwalk. Deze uitzending heet 'Wachten op Karl', en de titel spreekt voor zich.

Ned3., 23.30-0.00u.

3 voetbal

UEFA Champions League

Live verslag van de eerste halve finale in de belangrijkste Europese competetie, waarin AC Milan en Barcelona elkaar treffen. De ploeg van Frank Rijkaard moet aanvaller Lionel Messi missen vanwege een blessure, maar kijkt met vertrouwen uit naar de wedstrijd. AC Milanspits Andrei Sjevstjenko werd begin deze maand nog topscorer aller tijden in de Champions League. Met voor- en nabeschouwing.

Ned.2, 20.40-22.40u.

4 klassieker

A streetcar named Desire

Prachtige verfilming van het klassieke toneelstuk van Tennessee Williams. De neurotische Blanche komt logeren bij haar zus Stella en zwager Stanley en verstoort hun prille huwelijksgeluk. Om te voorkomen dat Blanche tussen hem en zijn vrouw komt in te staan, gaat Stanley tot het uiterste. Met onder meer Vivien Leigh, Marlon Brando en Kim Hunter. Een klassieker.

(Elia Kazan, VS, 1951) BBC1, 1.00-2.55u.

5 game

Driver - Parallel Lines

Driver 3, beter bekend als Driv3r, wilde te veel Grand Theft Auto nadoen en faalde jammerlijk. Bovendien kende díe game talloze technische fouten. Met Driver - Parallel Lines keren de makers terug naar de kern. Actie te voet is tot een minimum beperkt, het draait weer om racen in bolides door de realistisch ogende straten van New York. Je kruipt in de huid van TK die als getaway driver verschillende criminele klussen opknapt en politiewagens met loeiende sirenes van zich afschudt. Verrassend: het spel begint in 1978 maar halverwege vindt er een plotwending plaats. TK wordt verraden, draait de bak in en komt er in 2006 weer uit. De wagens waarin je plankgast uit de jaren zeventig, laten zich anders besturen dan moderne scheurmonsters. Ook het New York in de seventies oogt anders dan de hedendaagse Big Apple. Het spel kent schoonheidfoutjes, maar is duidelijk terug in de vorm. (JM)

PlayStation 2, Xbox Atari, 60 euro

6 retro-koken

Römertopf

Weg met trends als fushion, fast- en slow-cooking. Het is tijd voor een retro-revolutie in de keuken en dus voor de langverwachte return of the römertopf. Natuurlijk doet de momenteel hippe Marokkaanse tagine (een konische kookpot) het esthetisch beter. Maar in deze geweldige jaren '70 stoofpot, gemaakt van poreus aardewerk, kook je ook hartstikke lekker én vetarm. Vóór gebruik laat je de pot ongeveer een kwartier in koud water staan. Het vocht trekt in de schaal, en komt weer vrij als je de pot in de oven hebt gezet. Zo worden de ingrediënten in hun eigen vocht gaar gestoomd. Je maakt er een ouderwetse visschotel met kabeljauw in, of goulash, snijbonen, of stoofperen. Een paar decennia geleden stond hij nog op iedere Hollandse keukentafel. Nu is het ding op elke rommelmarkt en -site voor een prikkie te koop. (JL)

Prijs afhankelijk van grootte. Op marktplaats aangeboden voor 5 euro, of kijk op www.roemertopf.de

7 film

The perfect storm

In de nacht van Allerheiligen 1991 spanden op de oceaan de elementen samen en stak een storm op van windkracht 12. Voor de zes bemanningsleden van de schamele zwaardvissersboot de Andrea Gail was het ongunstige weerbericht geen reden zich af te laten schrikken. Hun schuit was een wereldschuit, en mannen van Gloucester zijn niet bang voor een beetje wind of vloedgolf. De zwaardvis wordt duur betaald. De belangrijkste verdienste van de verfilming van dit drama, The Perfect Storm , ligt in de technische kwaliteit van de reconstructie van de hel op zee. Nooit eerder werden door computeranimatie de windvlagen, de wolkenkrabberhoge golven, de stampende boeg en de reddingspoging van de kustwacht zo overtuigend in beeld gebracht. De enige prijs die je hiervoor betaalt, is het ondergaan van vele gemeenplaatsen uit het zeemansrepertoire. (HB)

(Wolfgang Petersen, VS, 2000) SBS6, 20.30-22.30u.

Te koop via www.shinza.com voor 6,95 dollar

Met bijdragen van Hans Beerekamp, Janna Laeven en Jan Meijroos.