Chodorkovski: bloedneus of verminkt?

chodor.jpgTwee jaar terug Ruslands rijkste, nu wordt de tot acht jaar celstraf veroordeelde olietycoon Michail Chodorkovski in het holst van de nacht in zijn neus gesneden door ene Koetsjma (23) die volgens Kommersant eigenlijk een oog wilde uitsteken. (‘Zijn hand beefde.’)  

Ze deelden een plank in hun cel, zo heet het;  Chodorkovski was onlangs samen met dezelfde Koetsjma tot een week isolatiecel veroordeeld omdat ze ergens thee dronken waar dat niet mocht.

Werd Chodorkovski in het donker wakker door een pijnscheut en ontdekte hij dat zijn neus open lag? Of was er sprake van een nachtelijke worsteling, waarbij Koetsjma de ex-oligarch krabde of een bloedneus sloeg? Hoe diep was de snee, waren er hechtingen nodig? En was het wapen een schoenmakersmes, een scheermes of een gevijlde lepel? 

Komen we op de toedracht, dan wordt het kreupelhout van vraagtekens nog dichter. Een poging van zijn politieke vijanden om de geest van deze zelfbenoemde Dekabrist te breken? Of was de gevangenisdirectie zijn geklaag zat? Of gaf een nieuwe bendeleider in de gevangenis zijn visitekaartje af? En die Koetsjma, is dat een verward jongmens, zoals Chodorkovski stelt, of zijn gevangenisbutler? Of zelfs zijn onwillige seksslaaf, zoals staatsmedia villein suggereren door hem Chodorkovski’s ‘jonge vriend’ te noemen?

Chodorkovski’s website houdt het nogal low key, de autoriteiten doen alsof hun neus bloedt: gewoon een opstootje. Niets te zien hier, mensen. Doorlopen maar. 

Zou toch maar voorzichtig zijn als ik Poetin was. Als deze gedetineerde sterft, staat dat garant voor enorme pr-schade. Veel meer dan al die Tsjetsjeense rebellenleiders die in Russische gevangenschap aan vreemde ziektes overlijden, tegen muren aanrennen of zichzelf op de vlucht verhangen.

    • Coen van Zwol