Zeldzaam machtsvertoon Theo Bos in finale keirin

Onder normale omstandigheden staat een keirin-finale garant voor spektakel: zes duwende en trekkende renners die elkaar zij aan zij tot aan de laatste centimeter bezighouden.

Maar gisteravond in het Velodrome in Bordeaux was alles anders. Theo Bos werd niet alleen wereldkampioen keirin, hij deed dat met zo'n overmacht dat hij zelfs zichzelf verbaasde. Zijn voorsprong was zo groot dat hij op het laatste rechte eind beide armen omhoog stak en ruim voor de finish stopte met trappen. 'Ongelooflijk', zei Bos na afloop. 'Ik had dit gehoopt, maar niet verwacht. Winnen is mooi, maar zó winnen is een droom.'

Bos onttroonde in de race zijn maatje Teun Mulder, die wel de finale haalde, maar vijfde werd.

Keirin is een relatief nieuw onderdeel bij het internationale baanwielrennen, afkomstig uit Japan. Bij deze discipline rijden zes renners een race over 2.000 meter, waarvan het eerste deel achter een gangmaker op een derny. Als de bromfiets uit de baan verdwijnt hebben de renners nog drie ronden te gaan. Meestal ontaardt dat in een massasprint. Gisteren dus niet. Bos: 'Ik had besloten dat ik precies twee ronden voor het eind zou gaan, dan vol doorrijden en niet meer omkijken. Ik had verwacht dat de anderen mijn wiel zouden pakken, maar dat gebeurde niet. Ik was zó sterk. Ik ben blij dat de titel in Nederland blijft, al is het jammer voor Teun.'

Bos verheugt zich nu al op het keirinseizoen in Japan, dat binnenkort weer begint. De sprinter is de laatste jaren voor het Japanse publiek uitgegroeid tot een ware attractie. 'Ik weet zeker dat ze het prachtig vinden dat ik dit jaar met de regenboogtrui kom', zei Bos.

De wereldtitel van Bos was de tweede voor de Nederlandse baanwielrenners, nadat Peter Schep donderdag al goud had gewonnen op de puntenkoers. Gisteravond kwam ook Jens Mouris dichtbij een wereldtitel, op de individuele achtervolging, maar hij werd vlak voro het einde verslagen door de Duitser Robert Bartko. Tijdrijder Tim Veldt leek ook op weg naar een medaille, op de kilometer tijdrit, maar hij werd uiteindelijk vierde. De Brit Chris Hoy was op dat onderdeel veruit de sterkste.

Theo Bos heeft zijn volgende doel al gesteld, nu hij zijn sprinttrilogie heeft voltooid. Hij is nu wereldkampioen geweest op de sprint (2004), de kilometer tijdrit (2005) en nu dus de beste keirin-renner ter wereld. Nog geen enkele renner heeft ook een wereldtitel op het vierde onderdeel behaald, de teamsprint, zei hij gisteravond.

De onttroonde keirin-kampioen, Teun Mulder, werd vijfde, na de diskwalificatie van de Pool Kwiatkowski. 'Heel erg zuur', vond de Epenaar van het verloop van de race. Mulder zette aan om Theo Bos te volgen toen die weg reed, maar hij werd door de Franse renners Tournant en Bourgain naar de bovenkant van de baan gedreven. 'Dat kostte veel snelheid. Anders had ik ook een medaille gehaald. Dat duwen en trekken hoort bij keirin, maar ik vond dit wel ver gaan. Het leek wel of ze alleen maar op mij letten.'

De Nederlanders, die beiden hun halve finales al met overmacht hadden gewonnen, hadden geen afspraken gemaakt voor de finale. 'We gaan niet voor elkaar de sprint aantrekken', zei Bos. 'Daar is deze sport te individueel voor.'

Jens Mouris was teleurgesteld over zijn verloren finale op de individuele achtervolging, zeker omdat hij het leeuwendeel van de race tegen Robert Bartko een voorsprong had, die opliep tot bijna een seconde. De Duitser sloeg pas in de laatste vijf ronden toe en finishte een seconde eerder dan Mouris. 'Ik was er heel dichtbij', zei hij. 'Als je zo'n finale haalt, wil je ook winnen.' Zilver op de WK won hij vorig jaar ook al, op de ploegachtervolging met Schep, Heimans en Terpstra.

De lange Amstelvener, die vorig jaar in Los Angeles nog tiende werd op de individuele achtervolging, ziet nog wel mogelijkheden zich te verbeteren. 'Ik rijd hier in Bordeaux ook vijf seconden sneller dan vorig jaar.' Mouris (26) had zijn doorbraak op de individuele achtervolging de afgelopen baanwinter al aangekondigd met een eindzege in het wereldbekerklassement op dit onderdeel.

Maar ook op de weg heeft Mouris een goed seizoen. Voor zijn nieuwe Duitse ploeg Regio Strom won Mouris begin deze maand twee etappes in de Ronde van Waals Brabant. Hij eindigde die etappekoers als tweede.

Die wegwedstrijden, zo kort voor het baantoernooi, ziet Mouris als een voordeel. 'Wegwedstrijden zijn voor mij een goede voorbereiding, omdat je heel erg afziet. Ik heb niet zoveel moeite met omschakelen. De wegwedstrijden reed ik in het weekeinde, door de week trainde ik op de baan.'

Duurrenster Adrie Visser ging gisteravond op de puntenkoers over honderd ronden vol in de aanval. Ze demarreerde kort na het begin en reed rondenlang op een halve baan voorsprong voor het peloton uit, maar kreeg net aansluiting bij de achterkant van het peloton. Haar ontsnappingspoging kostte zoveel energie dat de 22-jarige renster in het tweede deel van de race niet meer mee kon. Visser eindigde uiteindelijk als tiende, in een veld van tweeëntwintig rijdsters. De Italiaanse Vera Carrara won het goud.

    • Rob Schoof