VS verbieden banden met Hamas

Amerikaanse staatsburgers moeten vrijwel alle zakelijke banden met de Palestijnse Autoriteit verbreken. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gisteren met sancties gedreigd tegen Amerikaanse bedrijven en particulieren die zich niet aan de naleving van de boycot houden. Amerikanen krijgen dertig dagen de tijd om de banden te verbreken.

De Amerikaanse regering beschouwt Hamas, die sinds eind maart de Palestijnse Autoriteit leidt, als een terroristische organisatie. Om die reden besloot de Amerikaanse regering eerder - net als de Europese Unie - financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit te staken.

Uitgezonderd van de nieuwe maatregel zijn contacten met instellingen die vallen onder de in Amerikaanse ogen gematigde president Mahmoud Abbas. Ook is het Amerikanen wel toegestaan om zaken te doen met niet-gouvernementele organisaties en met particuliere banken in de Palestijnse gebieden.

De maatregelen kunnen worden genomen op basis van de Patriot Act, de strenge Amerikaanse anti-terreurwet na de aanslagen van 11 september 2001, die contacten met terreurgroepen strafbaar stelt. Ook niet-Amerikanen kunnen op basis van de Patriot Act gestraft worden als ze contacten hebben met Hamas. Hen kan bijvoorbeeld een visum voor de VS worden geweigerd.

De Palestijnse premier Ismael Haniyeh zei gisteren dat de vastberadenheid van het Palestijnse volk niet is verzwakt. In een toespraak tot gelovigen na het vrijdagsgebed zei hij: 'We zullen zout eten, maar we zullen ons hoofd niet buigen voor iemand anders dan God, want we zijn trouw aan de rechten van ons volk en onze natie. Die zullen we niet verraden.'

In een poging om fondsen te werven voor de armlastige Palestijnse regering zal de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Zahar de komende twee weken verschillende Arabische landen, waaronder Egypte, Koeweit, Jordanië en Saoedi-Arabië, bezoeken.

Hamas-parlementslid Younes al-Aftal waarschuwde gisteren dat Hamas opnieuw in de aanval zal gaan als vijanden van de organisatie het regeren onmogelijk maken. Hij zei dat Hamas, dat al geruime tijd een bestand naleeft, dan zou terugkeren tot het uitvoeren van zelfmoordaanslagen in het hart van Israël.