Verlosser Hiddink even in Rusland

Guus Hiddink werd gisteren in Moskou gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van Rusland. De Nederlander probeerde de critici gerust te stellen. 'Geef me een paar uur met die jongens, en we hebben een goede relatie.'

Guus Hiddink bij zijn aankomst in Moskou waar hij een tweejarig contract als bondscoach van Rusland tekende. Foto Oleg Klimov PSV Eindhoven and Australian national soccer team coach Guus Hiddink arrives at a news conference in Moscow, Friday, April 14, 2006. Dutchman, Hiddink has signed a contract to coach Russia's national soccer team for the next two years, the Russian soccer federation announced on Friday. Photo by Oleg Klimov Klimov, Oleg

Een handtekening, een glimlach en een vaantje van de tweehoofdige adelaar met voetbal. Guus Hiddink tekende gisteren bij persbureau Itar-Tass te Moskou een tweejarig contact als Russisch bondscoach en geeft zichzelf een goede kans Rusland weer naar de eerste rang van Europa op te stuwen. 'Ik kom uit een piepklein land met zestien miljoen inwoners, en we hebben in het voetbal best iets bereikt. Rusland heeft 150 miljoen inwoners. Er ligt een enorm potentieel.'

Het contract van Hiddink loopt tot de EK van 2008 en begint meteen na het WK in Duitsland, waar hij Australië coacht. Hiddink krijgt per jaar twee miljoen euro plus een bonus voor goed resultaat, een bedrag dat in het bomvolle zaaltje van Itar-Tass tot sceptisch gemompel leidde. Dit bedrag wordt grotendeels betaald door Roman Abramovitsj, Ruslands rijkste oligarch. Hij stelt Hiddink, die in Amsterdam blijft wonen, ook een privé-jet ter beschikking.

Vitali Moetko, voorzitter van de Russische voetbalbond, prees Abramovitsj gisteren om zijn bijdrage aan een ambitieus plan het Russisch voetbal uit het slop te trekken. Dat behelst onder meer twintig nieuwe voetbalscholen, 25 velden met kunstgras - geen overbodige luxe in het Russische klimaat - een nieuw trainingscomplex aan de Zwarte Zee en hulp voor de zestienduizend jeugdtrainers. Moetko verwacht dat hij met Hiddink 'ook de methoden van de Nederlandse school binnenhaalt, want dat heeft het Russische voetbal nodig.'

Hiddink hield zich verder beleefd op de vlakte. Wat hij vond van de Russische clubcoaches die betwijfelen of een buitenlander de Russische spelers kan bereiken? Gisteren schaarde ook Doemavoorzitter Boris Grizlov zich in het patriottenkoor: 'Ik ben tegen de komst van Hiddink, maar begrijp dat ze geen keuze hadden.' Hiddink, koeltjes: 'Voetbaltaal is internationaal. Geef me een paar uur met die jongens, en we hebben een goede relatie en spreken dezelfde taal.'

Wat betreft de wantrouwige clubcoaches: 'Het zijn grote namen, beroemde namen. Ik wil graag contact met ze, wil graag hun advies horen.' De coach beloofde een mondje Russisch te leren en zich te verdiepen in de geschiedenis en cultuur. Hij kwam ook niet naar Moskou om te vertellen dat 'alles radicaal anders moet'. 'Hoewel, op sommige punten misschien wel.' Waarna Hiddink uiteenzette hoe hij de 'verwarde en verdeelde' Nederlandse ploeg van het EK van 1996, toen er een rel ontstond rond de 'kabel' van Surinaamse spelers, omsmeedde tot een elftal dat grote indruk maakte op de WK van 1998 in Frankrijk.

Hiddink: 'Ik heb de zaken na 1996 radicaal omgegooid. Niet alleen qua spelers, maar ook qua waarden, regels en principes waar ze zich aan moesten houden. 'Stick to the program', anders kom je niet in de selectie. Dat resulteerde in het sterkste team dat ik ooit leidde, niet alleen tactisch en technisch, maar ook psychologisch en moreel.'

Een hint naar de Russische ploeg, die een gebrek aan ambitie, zelfvertrouwen, wilskracht en discipline wordt verweten? Een 'diepgaande analyse' wilde Hiddink nog niet geven: hij kende het Russische voetbal eigenlijk alleen van wat DVD'tjes en gesprekken. Daarmee moest de pers het doen: Hiddink stortte zich in de avondspits op weg naar het vliegveld, waar zijn privé-jet klaar stond. Want vandaag weer vroeg op en naar het trainingsveld van PSV.

    • Coen van Zwol