Tv-serie over Nederlandse film in gevaar

Een documentairereeks over de Nederlandse film, dreigt niet door te gaan omdat de publieke omroep geen tv-zendtijd beschikbaar wil stellen. De onderhandelingen zitten volgens betrokkenen 'muurvast'.

De achtdelige serie, die gefinancierd is door de VandenEnde Foundation, zou dezer dagen in productie moeten gaan om volgend voorjaar te worden uitgezonden. Allemaal film is bedoeld als opvolger serie Allemaal theater, die in september 2004 werd uitgezonden

Dat project was een initiatief van Joop van den Ende, die via zijn VandenEnde Foundation het grootste deel van de productiekosten betaalde. Van den Ende reageerde destijds ontstemd over het late uitzendtijdstip, na elf uur op Nederland 3. Niettemin werd de programmareeks als een succes beschouwd, waarna het plan ontstond om een soortgelijke serie over de naoorlogse geschiedenis van de Nederlandse film te maken. De VandenEnde Foundation betaalt ditmaal 1,3 miljoen euro; de omroep die de serie wil uitzenden, moet ruim drie ton bijdragen.

Onder leiding van eindredacteur Ireen van Ditshuyzen, die ook de supervisie had over Allemaal theater, is de research inmiddels voltooid. Ook zijn de regisseurs Leo de Boer, Noud Holtman en Hans Pool al aangetrokken om de afleveringen te maken.

Het tv- en filmbedrijf IDTV zoekt nu een omroep voor de nieuwe serie. Nadat gesprekken met NPS en VARA op niets waren uitgelopen, heeft men alsnog aangeklopt bij de AVRO die enthousiast op het voorstel reageerde en ook bereid is mee te betalen. Maar uit overleg met de netmanagers bleek dat de AVRO komend seizoen voor dit project alleen zendtijd kan krijgen op de zondagavond tussen 7 en 8 uur - het enige uur dat in het nieuwe programmaschema is ingeruimd voor kunstdocumentaires. Daarin moeten echter ook de rubrieken Het uur van de wolf (NPS) en Close Up (AVRO) worden ondergebracht, die nu nog elk hun eigen wekelijkse uur hebben. Wegens deze halvering van de Close Up-zendtijd voelt de AVRO er niets voor ook nog eens acht extra uren af te staan voor Allemaal film .

IDTV-directeur Frank de Jonge bevestigt, dat er nog geen oplossing in zicht is: 'Het is een beetje Kafka.' Ryclef Rienstra, directeur van de VandenEnde Foundation verklaart: 'Het is onze ambitie dat Allemaal film volgend voorjaar wordt uitgezonden door de publieke omroep. Als die niet wil, moeten wij ons afvragen of we deze serie toch nog willen maken.'

    • Henk van Gelder