Theo Thijssen-prijs voor Van Gestel

Den haag, 15 april. Kinder- en jeugdboekenschrijver Peter van Gestel (1937, Amsterdam) krijgt de Theo Thijssen-prijs 2006. Dit heeft de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekend gemaakt. De Theo Thijssen-prijs is een oeuvreprijs en geldt als de belangrijkste bekroning van kinder- en jeugdliteratuur in Nederland. Volgens het juryrapport is Van Gestel ”een meester in het zwijgen over wat niet gezegd kan worden, maar er valt goud te delven uit de aardlagen van zijn verhalen.” Peter van Gestel debuteerde in 1961 met een bundel verhalen voor volwassenen, waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Ook later werk is veelvuldig bekroond. Zo kreeg Van Gestel in 2002 een Gouden Griffel voor Winterijs, een nu al klassieke jeugdroman over de bezettingstijd. De Theo Thijssen-prijs, waaraan een geldsom van 60.000 euro is verbonden, wordt uitgereikt op 15 september.