Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Uitgebreide reportage over de begrafenis van Gerard Reve in het Belgische Machelen aan de Leie. Ned. 3, 22.10-22.35u.

Presentator Tijs van den Brink gaat in Live op visite op bezoek bij minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkszaken Alexander Pechtold (foto). Ned. 1, 21.40-22.10u. Alexander PECHTOLD,minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 17 januari 2006 Mentzel, Vincent

INFORMATIEF

De mooiste plek van Nederland 2006. In deze eerste aflevering van een nieuwe reeks worden drie ambassadeurs en hun plekken geportretteerd: Landgoed Heidestein in Utrecht (ambassadeur Henk van Limpt), Landgoed Rheebruggen in Drenthe (ambassadeur Cees Veenema) en de Flevoboulevard in Flevoland (ambassadeur Irma van der Mee-Noot). Presentatie: Mieke van der Weij en Erwin Kroll. Ned. 1, 17.05-17.35u.

Blauw bloed. Royaltyprogramma met het actuele koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland. De werkbezoeken van leden van onze koninklijke familie. Koninklijke couture en sieraden en het Oranje Moment. Ned. 1, 19.30-20.00u.

Mythbusters: Ancient death ray. Onderzoek naar een van de oudste 'broodje aap'-verhalen. Stak de Griekse wetenschapper Archimedes een Romeinse vloot in brand met behulp van spiegels en zonlicht? Discovery Channel, 19.00-20.00u.

Seconds from disaster: The Bali bombing. Op 12 oktober 2002 werd het eiland Bali getroffen door de zwaarste aanslagen sinds 9/11 met bomexplosies in Kuta Beach, een populair uitgangscentrum. National Geographic, 20.00-21.00u.

Herman zoekt chef. Herhaling van de eerste aflevering van een negendelige realityserie waarin de Rotterdamse kok Herman den Blijker op zoek gaat naar een chef-kok voor een nieuw te openen restaurant in Amsterdam. De kandidaten worden geïnstrueerd, geïnformeerd en ondergaan smaak- en kooktests. RTL5, 20.00-21.00u.

Around the world in 80 treasures. Documentaireserie over de fraaiste dingen die door mensen zijn gemaakt. Afl.: Turkey to Germany (2). Reis vanuit St. Petersburg naar het Solovski-klooster, 150 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Vervolgens naar Polen en Duitsland. BBC2, 21.55-22.25u.

KUNST

Hollands zicht. Ad van Denderen werkte vijftien jaar aan Gonogo, een project over illegalen die naar Europa kwamen. Dit project resulteerde in een boek en een tentoonstelling. Van Denderen vertelt over zijn ervaringen en foto's van Gonogo. Daarnaast staat hij aan het begin van een nieuw project: de randen van de Middellandse Zee. In Algeciras, Ceuta en Gibraltar probeert Van Denderen vast te leggen hoe de kust langzamerhand aan verandering onderhevig is. Ned. 1, 16.10-15.35u.

MuseumGasten. Actrice Monique van de Ven en fotograaf Hans Aarsman bezoeken de tentoonstelling Zoektocht van een genie in het Rembrandthuis. Ze ontdekken dat Rembrandt een geniaal denker was, die zijn leven lang zocht naar de beste manier om zo realistisch mogelijk te schilderen. Ned.1, 16.35-16.55u.

Beeldenstorm. Henk van Os laat religie herleven in het oude Rome. Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Mauritshuis. Ned. 1, 16.55-17.05u.

DRAMA

Laurel & Hardy. Towed in a hole (1932). Visverkopers Stan en Ollie besluiten om hun vis zelf te gaan vangen en schaffen zich een tweedehands scheepje aan. Het opknappen ervan loopt niet op rolletjes. Ingekleurde versie. België 1, 15.15-15-40u.

Nummer drie (Take, step, fall). Korte Nederlandse film, bestaande uit drie delen, uit 2004. In het eerste deel, Take away, draaien acht meisjes in baljurken boven de hoofden van wachtende mensen bij een afhaalchinees. Deel twee, Step out, toont eindeloos voorbijrijdend verkeer en in deel drie, Fall over, danst een eenzame danser op een verlaten weg. Ned. 3, 16.14-16.28u.

De kroon. Tweede en laatste deel van filmdrama uit 2004 van Peter de Baan over de dreigende crisis als gevolg van het voorgenomen huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta en de reddingsoperatie onder leiding van Wim Kok. De omstreden rol van Jorge Zorreguieta tijdens de Argentijnse junta zou wel eens tot meer dan rellen en rookbommen kunnen leiden. Ned. 3, 23.20-00.15u.

AMUSEMENT

Koefnoen. Satirisch programma met Paul Groot, Owen Schumacher, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Marjan Luif e.a. Ned. 2, 21.00-21.35u.

Onder de tram. Humorprogramma waarin cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert en Wim Helsen met gasten praten over de zin en onzin van onderzoeken uit de media. Ned. 3, 22.35, 23.20u.