Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Minister van Defensie Henk Kamp over Uruzgan, de marine en de VVD. Verder directeur Wim Vos van transportbedrijf Vos Logistics en Henk van der Kolk, voorzitter van FNV-bondgenoten, over het in dienst hebben en de komst van Poolse chauffeurs. En een debat tussen Diederik Samsom, Tweede-Kamerlid voor de PvdA en zijn VVD-collega Zsolt Szabo over de desastreuze gevolgen van de droogte in Afrika. Ned. 3, 12.10-13.05u.

In Andere tijden aandacht voor de verboden herdenkingsbijeenkomst ter ere van verzetsstrijdster Hannie Schaft op zondag 25 november 1951. De burgemeester van Bloemendaal vreest dat het graf het toneel wordt van een communistische demonstratie. De ruim 5.000 demonstranten worden tegenhouden door zwaar bewapende politieagenten en soldaten, en op de Zeeweg patrouilleren vier pantserwagens. Met o.a. haar vriendin en kunstenares Truus Menger (foto), ooggetuigen, soldaten en de man die die nacht aan het graf heeft gestaan. Ned.3, 20.35-21.10u.

INFORMATIEF

Urbi et orbi. Op het St. Pietersplein te Rome spreekt Paus Benedictus XVI de jaarlijkse zegen Urbi et Orbi uit. Ned. 1, 12.00-13.00u.

Schepper & co. Gespreksprogramma over geloof en samenleving. Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica, houdt zich bezig met Intelligent Design. Volgens Dekker gaan geloof in God en wetenschap prima samen. Ned. 1, 16.40-17.10u.

PREMtime. Onder meer met allochtone gezinnen die weg worden getreiterd uit Tulpenland. In Aalsmeer en Uithoorn worden zwarte dorpsbewoners geterroriseerd door rechts-radicale jongeren. En de slachtoffers van de interventieteams in Rotterdam. Ned. 3, 20.05-20.35u.

Appeltje voor de dorst. Begraven of cremeren? Wie geen begrafenisverzekering heeft, moet de bij overlijden van een naaste gemiddeld zo'n negenduizend euro voor een begrafenis betalen. Als dat niet mogelijk is, kiezen mensen noodgedwongen voor een crematie, die kost gemiddeld vierduizend euro minder. Ned. 1, 21.50-22.35u.

Woestijnruiters. Met violiste Janine Jansen, staatssecretaris Karien van Gennip, Suzanne van der Schot (die een jaar in een klooster zat) en ex-tafeltennister Bettine Vriesekoop. Ned. 3, 22.15-23.10u.

DOCUMENTAIRE

KUNST

NPS Arena. Te gast is onder meer Jan Doense, directeur van het Amsterdam Fantastic Film festival dat komende week van start gaat. Verder aandacht voor de beroemde Franse componist Georges Bizet en choreograaf George Balanchine. En interviews met dirigent Emmanuel Krivine, muziekjournalist Bas van Putten, dansrecensent Ine Rietstap, fluitiste Josine Buter en hoornist Jan Harshagen. Ned. 3, 13.29-16.00u.

Verhaal van een meesterwerk. Over 'Een zondag bij La Grande Jatte' van Seurat, een van de meest raadselachtige schilderijen van de negentiende eeuw. Het meest opvallende aspect van dit schilderij is de pointillistische techniek van Seurat. Ned. 1, 17.35-18.30u.

Picabia. Kunstprogramma met een minidocumentaire over de jonge Franse fotograaf JR die de straten van Parijs en de vergeten buitenwijken tot zijn werkterrein maakt. En de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm, die roem verwierf met levende sculpturen van één minuut. Ned. 3, 23.10-23.55u.

AMUSEMENT

Koefnoen. In deze laatste aflevering van dit seizoen een persiflage op De Wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk ontvangt John de Mol, Antoine Bodar en Karla Peijs. Tafeldame Bonnie St. Claire heeft exclusieve brieven van Gerard Reve. Ned. 2, 22.15-22.50u.

Het Nationale Verkeersexamen 2006. Zes beroepsgroepen én kijkers thuis testen hun kennis van de verkeersregels. Behalve coureurs en boeren doen ook vier rijbewijsloze bekende Nederlanders in de studio mee aan het officiële theorie-examen. Als de BN'ers slagen mogen ze direct praktijkexamen te doen. SBS6, 21.00-22.30

SPORT

De Wedstrijden. Met samenvattingen van onder meer Feyenoord tegen RBC Roosendaal; Vitesse tegen NEC; FC Utrecht tegen Willem II; FC Twente tegen FC Groningen; Roda JC tegen Heracles Almelo; NAC Breda tege PSV, RKC Waalwijk tegen Ajax; ADO Den Haag tegen Sparta Rotterdam en SC Heerenveen tegen AZ. Talpa, 19.00-21.00u.

NOS Studio Sport. Met een live verslag van de Amstel Gold Race. Mart Smeets, Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot leveren het commentaar. Ned. 2, 12.55-17.53u.