Televisie voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de eetgewoonten van de Nederlander. 55 procent van de Nederlandse bevolking vindt zichzelf te dik, maar slechts 27 procent vindt dat hij of zij ongezond leeft. Door steeds meer mensen wordt overgewicht gezien als een van de belangrijkste maatschappelijke problemen. De publiciteitscampagnes en preventie-projecten schieten als paddestoelen uit de grond, maar werken ze ook? Ned.1, 20.15-20.50u.

In de documentaire Met minder meer mens een portret van Chris van den Hatert, huismeester van een dak- en thuislozenopvang in Nijmegen die jaren op straat leefde door allerlei ongeluk in zijn leven. In 1996 startte hij, samen met andere dak- en thuislozen in Nijmegen, een nachtopvang. Hij runt samen met zijn collega's de hele organisatie. Ze doen de dagelijkse boodschappen, maken het opvanghuis schoon en regelen het beheer. Ned.1, 22.35-23.15u. Foto Fokke Saane Saane, Fokke

documentaire

Michelangelo Superstar. Portret van het Italiaanse multitalent, beeldhouwer, schilder, architect en dichter. ZDF, 19.15-20.15u.

De toekomst. In de serie over ontwikkelingen in de toekomst gaat het vanavond over de mogelijke komst van lekenrechtspraak in Nederland. Burgers begrijpen niet hoe rechters tot hun oordeel komen, als terroristen vrij rondlopen en onschuldigen achter de tralies zitten. De Kamerleden Joost Eerdmans (LPF), Frans Weekers (VVD) en Niesco Dubbelboer (PvdA) geloven dat de kloof maar op één manier overbrugd kan worden: de burger moet zo snel mogelijk recht van spreken krijgen in de rechtszaal. Ned.3, 19.50-20.25u.

Private life of an Easter masterpiece. Slot van een drieluik over de verhalen achter beroemde religieuze kunstwerken. BBC2, 20.00-20.50u.

Capturing The Killer Croc. De afgelopen 10 jaar zijn 300 mensen verdwenen vanaf de Burundi-oever van het Tanganjikameer. Het land is verscheurd door stammenoorlogen, maar volgens de lokale bevolking is de reusachtige krokodil Gustave de schuldige. National Geographic, 20.00-21.00u.

I Shouldn't Be Alive: Swept Away. Twee goede vrienden toeren per kajak langs de San Juan-eilanden in Washington State. Tegen de avond worden zij overvallen door stormachtig weer en een wilde stroming. Discovery channel, 22.00-23.00u.

Hitler's Sunken Secret. In de zomer van 2003 werd een operatie op touw gezet om de waardevolle lading van de gezonken Hydro te redden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit schip het doelwit van een gewaagde missie van de Noorse verzetsbeweging. Natinal Geographic, 22.00-23.00u.

praatprogramma

Het familiediner. Bert van Leeuwen bemiddelt in familieruzies. Vanavond met Sophie en haar broer Bert die elkaar een aantal jaren niet meer spreken vanwege een meningsverschil. Erik, de zoon van Sophie, vindt dat hier verandering in moet komen. En de zussen Petra en Monique die vlak bij elkaar wonen maar elkaar niet meer opzoeken. Ned.1, 21.50-23.35u.

consument

Radar. Over onder andere de bacterie die in melk voorkomt en betrokken is bij de ziekte van Crohn (darmziekte). Maar wat wordt er gedaan met die wetenschap? Verder aandacht voor fotoalbums die tegenwoordig digitaal gemaakt kunnen worden. Waar moet je zijn voor de mooiste? Ned.2, 20.25-21.05u.

amusement & muziek

Great British menu. Aflevering in een wedstrijd van 14 kok die een maaltijd voor de koningin klaarmaken. BBC2, 19.30-20.00u.

NPS Klassiek: Georges Bizet - Symfonie in C. Het Chamber Orchestra of Europe speelt de Symfonie in C onder leiding van de Russisch-Poolse dirigent Emmanuel Krivine. Het concert is opgenomen tijdens de ZaterdagMatinee van 25 september 2004 in het Amsterdamse Concertgebouw. Het jeugdwerk kwam pas in 1933 boven water. Tot dan toe had het in de bibliotheek van het Parijse Conservatorium gelegen. De eerste uitvoering ervan vond in februari 1935 in Bazel plaats - tachtig jaar na het componeren van het werk. Ned.3, 23.35-0.14u.