Televisie Overige films

Pippi Langstrumpf / Pippi Langkous gaat aan boord (Olle Hellbom, 1968, Zweden/West-Duitsland). Eerste jeugdfilm rond Astrid Lindgrens vermaarde heldin, gespeeld door Inger Nilsson. Ned.3, 10.00-11.34u.

The Moon-Spinners (James Neilson, 1964, GB/VS). Jeugdthriller van Disney over meisje dat op Kreta van doen krijgt met juwelendieven. Bijrol van Pola Negri. BBC2, 12.00-13.55u.

The Neverending Story (Wolfgang Petersen, 1984, West-Duitsland/VS). Adaptatie van succesvol jeugdboek over de kracht van fantasie is een weldadig familiesprookje, gestoffeerd met motieven uit de middeleeuwse mystiek, Alice in Wonderland en The Wizard of Oz. RTL7, 14.00-15.40u., onderbroken door reclame.

The Lord of the Rings (Ralph Bakshi, 1978, VS). Bakshi, ooit beroemd geworden met Fritz the Cat, combineert animatie met 'live action' in getrouwe verfilming van eerste helft van Tolkien. Bleef onvoltooid. RTL7, 15.40-18.00u.

The Princess Diaries (Garry Marshall, 2001, VS). Ouderwetse, naïeve formulefilm van de regisseur van Pretty Woman. 15-jarige Amerikaanse tiener (Anne Hathaway) blijkt de enige troonpretendent te zijn van de kleine Europese monarchie Genovia (ligt tussen Frankrijk en Spanje). Koningin Julie Andrews verzorgt haar opleiding. BBC1, 16.00-17.50u.

Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991, VS). Indiana Jones-versie van een aan het mondiale groene bewustzijn aangepaste legende had ook Dances with Wolves 2 kunnen heten, al zijn de 'merry men' van Sherwood Forest natuurlijk geen Sioux-Indianen. Titelrol van Kevin Costner. Met Mary Elizabeth Mastrantonio als 'romantic interest'. BBC1, 18.45-21.00u.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003, VS). Op een attractie in de Disney-pretparken gebaseerde 'swashbuckler' biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne 'special effects'. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat in dit traditionele spektakel. SBS6, 20.30-23.25u., onderbroken door reclame en Hart van Nederland.

Tess (Roman Polanski, 1979, Frankrijk/GB). Lyrische verfilming van Thomas Hardy's klassieker biedt perfectionistische reconstructie van het 19de-eeuwse landleven in Engeland (opgenomen in Bretagne en Normandië). Nastassia Kinski als het boerenmeisje dat haar adellijke komaf probeert te bewijzen, zwanger raakt en door deze jeugdzonde haar grote liefde verspeelt. Arte, 20.40-23.30u.

Gone Fishin' (Christopher Cain, 1997, VS). Mislukte komedie over onfortuinlijke visvakantie van Joe Pesci en Danny Glover. Dinsdag, BBC2, 11.30-13.00u.