Televisie Overige films

The Absent-Minded Professor (Robert Stevenson, 1961). Inventieve familiekomedie uit de koker van Disney, over een verstrooide professor (Fred MacMurray) die zijn auto kan laten vliegen dankzij superveerkrachtige rubber ('flubber'). België 1, 13.35-15.15u.

Occident / West (Christian Mungíu, 2002, Roemenië). Zwarte komedie zou het midden houden tussen Lola rennt en Magnolia en schetst aan de hand van drie, met elkaar verstrengelde verhalen een intelligent portret van het huidige Roemenië. Ned.3, 14.30-16.15u.

The Muse (Albert Brooks, 1999, VS). Curieuze satire op de geborneerdheid van Hollywoodproducenten. Regisseur Brooks speelt een uitgerangeerde scenarioschrijver die zich wendt tot een muze (Sharon Stone) aan wie ook regisseurs als J. Cameron en Martin Scorsese hun inspiratie te danken hebben. SBS6, 14.45-16.25u.

Hell and High Water (Samuel Fuller, 1954, VS). Onevenwichtig Koude-Oorlogsavontuur. Onderzeeër koerst richting noordpool om Chinese sabotage te verijdelen. BBC2, 15.50-17.30u.

Willy Wonka and the Chocolate Factory (Mel Stuart, 1971, VS). Verfilming van Roald Dahls Sjakie en de chocoladefabriek over een geheimzinnige snoepmagnaat en een magisch Luilekkerland. Met Gene Wilder en de song Candy Man. Net5, 17.10-19.05u.

Ghost (Jerry Zucker, 1990, VS). Whoopi Goldberg zorgt als spiritiste voor de komische noot in bovennatuurlijke thriller annex serieus sprookje met religieuze inslag. Overleden Patrick Swayze probeert post mortem vriendin Demi Moore te beschermen tegen moordenaar. Net5, 21.00-23.25u.

The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004, VS). Extreem gewelddadige verfilming van het lijdensverhaal van Christus door Mel Gibson werd een onverwacht succes. Twee uur lang zien we hoe een man geslagen, gegeseld, vernederd, vermoord wordt. Het christelijk geloof wordt door The Passion op de eerste plaats een heel bizar geloof. Gibson heeft uit de vier versies die hem over de kruisweg ter beschikking stonden, steeds de meest controversiële en de meest gewelddadige gekozen. RTL5, 22.00-0.05u.

Pitch Black (David Twohy, 2000, Australië/VS). Staaltje sciencefiction is fantasieloze B-film. Op verre, duistere planeet gestrande ruimtereizigers, onder wie monstercrimineel Vin Diesel, worden geconfronteerd met futuristische dino's. Veronica, 22.00-24.00u.

Chocolat (Lasse Hallström, 2000, GB/VS). Pseudo-Europees-kunstzinnige fabel speelt in een Frans bergdorpje in de late jaren vijftig. Juliette Binoche ontregelt er als alleenstaande moeder de boel door een chocolaterie te openen. BBC2, 22.25-0.10u.

An Eye for an Eye (John Schlesinger, 1996, VS). Sally Field neemt het recht in eigen hand als wegens vormfouten de verkrachter en moordenaar van haar dochter vrijuit gaat. Kiefer Sutherland speelt een weerzinwekkend beest in deze voor het overige betrekkelijk genuanceerde vigilante-film van versleten vakman Schlesinger. Net5, 23.25-1.20u.

The Enforcer (James Fargo, 1976, VS). Derde, gewelddadige actiefilm met Clint Eastwood als inspecteur Callahan, te San Francisco, is gemakzuchtiger dan de twee eerdere Dirty Harry-films. Eastwood wordt ter zijde gestaan door vrouwelijke collega Tyne Daly. SBS6, 23.50-1.35u.

De avonden (Rudolf van den Berg, 1989, Ned.) Volgens sommigen een gemiste kans tot verfilming van Reves beroemdste boek De avonden. Thom Hoffman speelt een vlakke Frits van Egters, een gevoelige jongen die het moeilijk heeft met het kleinburgerlijke milieu van na de oorlog. Met Rijk de Gooijer en Viviane de Muynck. Ned.3, 0.15-2.15u.