Televisie Film van de dag

Ulee's Gold. Ulee heet hij, naar Ulysses, de Griekse held die over de zeeën zwierf in een eindeloze thuisvaart. Maar Vietnamveteraan Ulee Jackson is al thuis, de Vietnamoorlog is voorbij, zijn Penelope dood en begraven. Hij is imker in Florida en hij heeft alleen nog zijn bijen. Ulee wordt gespeeld door Peter Fonda, de zoon van Henry Fonda en samen met Dennis Hopper hoofdrolspeler in Easy Rider (1969). Ulee's Gold is de vierde film van de Amerikaanse onafhankelijke filmer Victor Nunez. Nunez schreef zelf het scenario waarin hij aspecten van het gezinsdrama, misdaadverhaal en de liefdesgeschiedenis samensmeedde, met een heerlijk loom tempo dat kenmerkend moet zijn voor het zuidelijke leven in de moerassen rond Tupelo, waar hij zijn film situeerde. Ulee's Gold' is een kalme, ingehouden vertelling die toch nooit spanning en kracht verliest; een mooie karakterstudie.(Victor Nunez, 1997, VS), RTL 7, 16.00-18.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg