Televisie Film van de dag

Westworld. Thriller- en sciencefictionschrijver Michael Crichton (The Andromeda Strain, Jurassic Park, The Lost World) schrijft boeken over 'mogelijke werelden'. De auteur vertrekt hierin vanuit de werkelijkheid, maar gaat er dan op los fantaseren. Min of meer pretentieloos vermaak dat wordt geserveerd met een ethisch sausje. Crichton schrijft en regisseert ook films, zoals de ziekenhuisthriller Coma en het opwindende Westworld. Toeristen kunnen dit amusementspark bezoeken en zich wanen in de Romeinse tijd (middenin een orgie), een middeleeuws kasteel (vol ridderlijke romantiek) of in het Wilde Westen (vol gevaarlijke outlaws). Robots functioneren in die parken als figuranten die realistische couleur locale bieden. In de wereld van de western gaat het fout als bij een robot (Yul Brynner) een chipje doorbrandt en hij wraak gaat nemen op alle dagjesmensen die hem als cowboys belaagden.

(Michael Crichton, 1973, VS), BBC 1, 0.50-2.15u.