So gay it's straight

Hoewel videoclips van oudsher bedoeld zijn voor de televisie, hebben wij clipliefhebbers van dat medium eigenlijk steeds minder te verwachten. Neem nou de forse frustratie als er, haast bij uitzondering, een opmerkelijke clip van een onbekende artiest voorbijkomt en de clipzender in kwestie de aftiteling vergeet. Dan wordt zelfs het zoeken op internet een hele opgave, maar voor het overige leent die prachtvinding zich uitstekend voor het clipjes loeren. Omdat de wetten van de grote getallen hier niet heersen, kom je werkelijk heel opmerkelijke zaken tegen.

Een site als www.youtube.com kan je hele middagen van het werk houden, volgestopt als die is met allerlei snoepgoed voor de ogen. Heel veel huisgemaakte rotzooi, maar ook clips van de groten en de obscuren, televisie-optredens, live-opnamen enzovoorts. Bewegende beelden van MC5, Love, Afrika Bambaataa, de Japanse noise-troubadour Keiji Haino die de draalier te lijf gaat, Arcade Fire dat op straat een liedje van New Order doet: je wist niet dat het bestond en nu kijk je (ik althans) je de ogen uit.

Ook niet op prime time te zien, maar wel via Youtube of Google Video, is de clip die op verscheidene blogs al is uitgeroepen tot the worst music video ever. Het gaat om een filmpje van het Finse duo Armi & Danni, die ergens rond 1978 het schitterende staaltje Eurotrash-ellende 'I Wanna Love You Tender' stonden te kwelen. De vocalisten zelf - hij met het overhemd open tot zuidelijk van de navel en glimmend goud om de nek, zij in een over-keurige, Grease-meisjesachtige outfit - doen al haast pijn aan de ogen, maar wat dit filmpje pas echt hilarisch maakt is de choreografie.

Een stuk of acht frisgewassen jongelingen, in foute witte truien en rode broeken, dwarrelen door het beeld met de onbenulligste danspasjes ooit. Met zijn achten achter elkaar en dan beurtelings met de armen fladderen, dat werk. De jongedames en -heren zien eruit alsof ze eigenlijk liever hadden meegedaan aan zo'n typisch Scandinavische jaren-zeventig-orgie, iets waar ook de weinig synchroon verlopende danspasjes op wijzen. De knulligheid van dit filmpje kan misschien goedgepraat worden met het oog op het jaartal, maar in die tijd verzon onze eigen Penney de Jager toch heel wat opwindender danspasjes voor de hits van de dag in Toppop.

En toch: het is zo strijdig met de goede smaak, zo campy ('so gay it's friggin' straight!', noteerde een blogbezoeker), dat je je ogen er niet vanaf kan houden. Met dank aan de blogosfeer, inderdaad. Al heb je dan weer de serieuze pers nodig om de her en der gedane bewering te ontzenuwen dat die choreografie gemaakt werd door niemand minder dan Slobodan Milosevic.

    • Jacob Haagsma