Smiley op Mars

Het in de Marsbodem 'gebeeldhouwde' menselijk gezicht is terug van weggeweest. De Europese Mars Express, die sinds twee jaar rondjes draait om de Rode Planeet, komt nu met haarscherpe stereo-opnames van de inslagkrater Galle. De krater, vernoemd naar een Duitse astronoom, heeft een diameter van 230 kilometer en wordt ook wel 'happy face' genoemd. De vorm is ontstaan in een samenspel van wind en zand. In 1976 fotografeerde de Amerikaanse Viking I 'the face on Mars', een stukje Marsbodem dat verdacht veel weg had van een menselijk gezicht. Het duurde niet lang of berichten deden de ronde als zouden aliens de sculptuur hebben gemaakt, en dat de Nasa dit wist en angstvallig geheim hield. In 2001 kwam de ontnuchtering toen opnames vanuit de Mars Global Surveyor, gemaakt terwijl de zon de 'sculptuur' onder een andere hoek bescheen, van het gezicht bar weinig over lieten. Bij de Smiley van de Mars Express valt een toekomstige deconfiture evenmin uit te sluiten. Eén zandstormpje, en het lachen is Smiley vergaan. (DvD)

Smiley op Mars Het in de Marsbodem 'gebeeldhouwde' menselijk gezicht is terug van weggeweest. De Europese Mars Express, die sinds twee jaar rondjes draait om de Rode Planeet, komt nu met haarscherpe stereo-opnames van de inslagkrater Galle. De krater, vernoemd naar een Duitse astronoom, heeft een diameter van 230 kilometer en wordt ook wel 'happy face' genoemd. De vorm is ontstaan in een samenspel van wind en zand. In 1976 fotografeerde de Amerikaanse Viking I 'the face on Mars', een stukje Marsbodem dat verdacht veel weg had van een menselijk gezicht. Het duurde niet lang of berichten deden de ronde als zouden aliens de sculptuur hebben gemaakt, en dat de Nasa dit wist en angstvallig geheim hield. In 2001 kwam de ontnuchtering toen opnames vanuit de Mars Global Surveyor, gemaakt terwijl de zon de 'sculptuur' onder een andere hoek bescheen, van het gezicht bar weinig over lieten. Bij de Smiley van de Mars Express valt een toekomstige deconfiture evenmin uit te sluiten. Eén zandstormpje, en het lachen is Smiley vergaan. FOTO ESA/DLR/FU G. NEUKUM ESA/DLR/FU G. NEUKUM