Singh bezorgd over maoïsten in India

De strijd van maoïstische rebellen vormt de grootste interne bedreiging voor India sinds de onafhankelijkheid. Dat heeft de Indiase premier Manmohan Singh donderdag gezegd.

Singh vindt dat de staat veel meer maatregelen moet nemen om deze opstand de kop in te drukken. Want, zo zei hij, de maoïstische beweging is uitgegroeid tot een sterke strijdmacht die 'onze democratie en onze manier van leven' bedreigt. De deelstaten moeten meer informatie over de rebellen vergaren, veiligheidsoperaties beter coördineren en de politie versterken en moderniseren.

De rebellen waar Singh over sprak zijn volgens schattingen van de veiligheidsdiensten in 160 van India's 604 districten actief. In een 'rode corridor', die zich uitstrekt van de zuidpunt tot aan de grens met Nepal in het noordoosten, bevinden zich naar schatting van de politie meer dan 20.000 gewapende strijders. De maoïstische rebellen heten in India Naxalieten, naar de oostelijke stad Naxalbari waar de communistische opstand 38 jaar geleden uitbrak. De rebellen werden toen krachtig neergeslagen, maar zijn sterker en goedbewapend teruggekeerd.

De premier hield zijn pleidooi voor dertien ministers van staten die te kampen hebben met maoïstisch geweld, dat meestal bestaat uit aanvallen op leger- en politieposten. In de afgelopen maanden is het geweld opgevoerd. In februari werden 55 inwoners van de deelstaat Chhattisgarh gedood toen zij terugkeerden van een door de overheid georganiseerde anti-maoïstische bijeenkomst.

Honderdduizenden Indiërs zouden de maoïsten steunen. Volgens Singh is India er niet in geslaagd sociale rechtvaardigheid en ontwikkeling te brengen in de armste regio's van het land. De maoïsten nemen primaire staatsfuncties zoals bestuur, politie en rechtspraak over, zei Singh. Hij toonde zich bezorgd dat de staten in veel gebieden tekortschieten in deze taken. Hierdoor ontstaat een voedingsbodem voor steun aan de rebellen, aldus de premier.