Silvio v/d Bergh en Rob Berlusconi

Ze moeten inmiddels wel tegen een stootje kunnen, de topmannen van VNU. Maar de reacties op hun jongste besluit om de aandeelhoudersvergadering van komende dinsdag uit te stellen logen er niet om.

De algemene aandeelhoudersvergadering is omgedoopt tot een bijzondere. Daardoor zal over het belangrijkste agendapunt - het miljardenbod van een groep investeringsmaatschappijen - dinsdag niet worden gestemd, maar slechts 'constructief' worden gediscussieerd. Ook andere agendapunten waarover gestemd zou worden (decharge van de directie, goedkeuring van de jaarrekening) zijn uitgesteld naar 13 juni.

Voor Beleggersvoorman Peter Paul de Vries is het uitstel het ultieme bewijs van 'wanbeleid'. Hij overweegt een rechtszaak, zei hij in Het Financieel Dagblad. Advocaat Jurjen Lemstra noemde het in dezelfde krant 'ongepast', 'omstreden' en 'strijdig'. Bedrijfsonderzoeker Paul Frentrop vroeg zich in de Financial Times of de VNU-bazen 'out of their minds' waren geworden. In het FD vergeleek hij het opschorten van de echte aandeelhoudersvergadering met 'het gedrag van dictators'.

Frentrop doelde op de gewoonte van machthebbers in slecht ontwikkelde democratieën om verkiezingen uit te stellen als alles erop wijst dat die kansloos worden verloren.

Zo is het natuurlijk ook met VNU. Het bod van 7,5 miljard euro, dat begin maart officieel werd aangekondigd, is door enkele grootaandeelhouders dermate slecht ontvangen dat de kans op instemming door de noodzakelijke 95 procent van de eigenaren miniem is. Dan maar even geen stemming, denkt de directie. In twee maanden hoopt zij tegenstanders alsnog te kunnen overtuigen van de verkoop.

Als dat niet lukt, zou de VNU-top ook de truc kunnen uitproberen die de aangeschoten Italiaanse premier Berlusconi deze week volgens cynici heeft laten zien. Hij stelde niet de verkiezingen uit, maar probeerde de aandacht ervan af te leiden. Want waarom zou anders de arrestatie van de meest gezochte Maffia-baas op dezelfde dag bekend zijn gemaakt als de voor Berlusconi zo ongunstige verkiezingsuitslag? Als mediabaron had de Italiaanse premier daar vast de hand in, aldus de doemdenkers in Italië.

Die vlieger zal voor VNU niet opgaan. Ook al mocht het concern rond de ontknoping van de overnamesaga met een geweldige financiële meevaller doorkomen, dan wordt het lastig om dit prominenter in de krant te krijgen dan een mislukking van de overname. Want anders dan dan de demissionaire premier van Italië, heeft VNU geen journalisten meer in dienst.meer.

    • Philip de Witt Wijnen