Saffraanrijst met amandelen

Voor 4 personen:200 gram basmatirijst 100 gram geblancheerde amandelen2 eetlepels olijfolie extra vierge1 middelgrote ui, gepeld en fijngesneden60 gram rozijnen1 envelopje saffraanpoederzout

Dit is een makkelijk te maken rijstgerecht met veel geur en smaak. Het combineert goed met kip of kalfsvlees. Wie de moeite neemt de rijst na het wassen nog een half uurtje te weken in ruim koud water, krijgt een heel goed resultaat.

Bereiding: Was de rijst meerdere malen in ruim water en laat hem goed uitlekken in een bolzeef. Verhit een pan met dikke bodem en rooster hierin de amandelen onder regelmatig roeren op een halfhoog vuur tot ze een kleurtje krijgen. Doe de olie erbij, roer de uien erdoor en smoor de uien tot ze zacht en geurig zijn.

Voeg de rijst toe, roer alles even goed om en schenk er vier deciliter warm water bij zodat de rijst krap onder staat. Roer wat zout en het saffraanpoeder erdoor, breng aan de kook en laat de rijst op een halfhoog vuur koken tot er putjes in het oppervlak vallen.

Dek de pan toe met een dubbelgevouwen theedoek met daarop het deksel van de pan en sla de uitstekende punten van de theedoek terug zodat ze niet kunnen schroeien.

Laat de rijst circa 10 minuten op het allerlaagste vuur staan tot de korrels gaar zijn en alle vocht is geabsorbeerd. Roer de rijst los en proef op zout. Soms is het lekker een klontje zoute boter door de rijst te roeren.

Van het vuur af maar onder doek en deksel kan de rijst zonodig tien tot twaalf minuten warm worden gehouden alvorens hem te serveren.

Florine Boucher

    • Florine Boucher