Roda JC?

De voorzieningenrechter verbood afgelopen week uitvoering van de door de KNVB opgelegde stadionverboden aan fans van Roda JC. Was de voetbalbond te voorbarig?

Peter van Geelkerken, advocaat van de 107 Roda-fans die de stadionverboden aanvochten: 'Als mensen aantoonbaar ellende maken, moet je hen bestraffen. Maar dit is een brug te ver. Van de meerderheid van de supporters (163 fans kregen een stadionverbod dat voor 56 'niet-eisende' fans nog steeds geldt, red.) staat de schuld niet vast. Ik heb ruim honderd verklaringen van supporters die zeggen niets te hebben gedaan en een mail van de manager veiligheid van Ajax waarin hij zegt dat een kleine groep raddraaiers de confrontatie zocht. Ondanks deze serieuze berichten wilde de KNVB geen dialoog. TV-beelden met fans die zich aantoonbaar hebben misdragen, waren er niet. In een democratie bepaalt de rechter of iemand strafbare feiten heeft gepleegd. Door fans een stadionverbod op te leggen zonder dat hun schuld is bewezen, beperkt de KNVB de individuele grondrechten.'

Een woordvoerder van de KNVB: 'Wij zijn het principieel oneens met deze uitspraak en gaan in hoger beroep. Alleen met een lik-op-stuk-beleid kan worden opgetreden tegen supportersgeweld. Daarover zijn afspraken gemaakt met overheid, politie en justitie. Wij hebben bij wangedrag van supporters de verantwoordelijkheid stadionverboden op te leggen. Uit informatie van het OM blijkt dat bij deze wedstrijd (bekerduel Ajax-Roda JC, red.) sprake is geweest van ordeverstoring. Wij kunnen niet zelf politieagentje gaan spelen en moeten ons baseren op informatie van het OM. Bij voetbalvandalisme is het lastig enkele raddraaiers uit een grote groep te pikken. Het risico bestaat dat groepen supporters deze uitspraak aangrijpen om zich als individu te verstoppen in de massa.'

Frank ter Huurne, sportrechtadvocaat: 'Een stadionverbod is geen strafrechtelijke straf. Daarom is het onbegrijpelijk dat de voorzieningenrechter de stadionverboden heeft verboden totdat door een rechter is geoordeeld. Deze uitspraak legt een bom onder het door de overheid en de KNVB vastgestelde lik-op-stuk-beleid, omdat de KNVB conform dit beleid stadionverboden heeft opgelegd aan supporters die door het OM worden verdacht van een delict. Daartoe heeft de KNVB ook een gerechtvaardigd belang: relschoppers zo snel mogelijk uit de stadions weren in plaats van eerst het oordeel van een rechter moeten afwachten. De mogelijkheid dat niet alleen relschoppers maar ook onschuldige supporters worden gearresteerd en een stadionverbod krijgen, is nooit uit te sluiten.'

Peter Bekkering, een van de 107 Roda-fans: 'De KNVB heeft een principiële spelregel van de democratie geschonden: dat je eerst iemands schuld moet bewijzen voordat je een straf mag opleggen. Van 90 procent van de opgepakte fans is de schuld niet aangetoond. De KNVB zegt af te gaan op informatie van het OM, maar de KNVB legt de stadionverboden op. Het is kenmerkend voor de verschuilcultuur van instanties, die zelf feiten horen te checken. Ze horen pas sancties uit te vaardigen wanneer de rechter op grond van filmbeelden heeft bepaald dat mensen zich herkenbaar hebben misdragen. De KNVB heeft veel mensen onrecht aangedaan. Voor de geleden schade - een vervelende nacht in de cel, het missen van wedstrijden en er op aangekeken worden door anderen - zou een tegemoetkoming van de KNVB gepast zijn.'

Rick Cremers, medewerker commercie, PR en supporterszaken van Roda JC: 'Wij zijn blij met deze uitspraak en doen er alles aan ook voor die andere 56 fans het stadionverbod op te heffen. Wij vonden het direct vreemd dat zoveel mensen waren opgepakt. Elke club heeft een groep relschoppers, maar die is bij ons niet groot. Tot dit seizoen waren er maar weinig Roda-supporters met een stadionverbod. De slechte supporters mogen ze eruit halen en bestraffen op basis van feiten. Maar geen onschuldige mensen op grond van het feit dat ze deel uitmaken van een grote groep en de slechten erbij zijn.'

    • Pieter de Vries