Rebel Clown Army

De gekte van de wereld moet bestreden worden met meer gekte, vinden de clowns van de Rebel Clown Army. Nathalie Wouters sprak met hen

HEUS SERIEUS: de Nederlandse Rebel Clowns, hier Clolonel Wouters Foto Aike Breukers OLYMPUS DIGITAL CAMERA Breukers, Aike

Shell draagt een grote steen bij aan het global warming-probleem en op lange termijn zal de aarde hierdoor compleet onder water komen te staan. Dát is nog eens gek, dachten de leden van The Clandestine Insurgent Rebel Clown Army (C.I.R.C.A.) en ze besloten Shell hiervoor tijdens de G-8 top in Schotland afgelopen zomer te gaan bedanken. Verkleed als clown kwamen de actievoerders naar een Shell-filiaal om hier alvast zwemles te geven.

Dit is één van de vele ludieke actie die er gevoerd werden tijdens de G-8 top. De op speelse wijze actievoerende Rebel Clown Army groeit dan ook gestaag in Engeland. En inmiddels hebben de rebelclowns ook Nederland bereikt. Geïnspireerd door de Engelse C.I.R.C.A. kwamen er op woensdag 26 oktober 2005 voor het eerst drie enthousiaste clowns bij elkaar. Het gezelschap groeide. Na enkele informatieavonden en workshops werd begin maart uiteindelijk de eerste echte training tot clown gegeven. Het Clolonel (Clownelijk Loslopend Nederlands Leger) was geboren. Op het moment bestaat dit leger uit zesentwintig clowns, van zestien tot eind veertig.

Salavila is één van de eerste Rebel Clowns in Nederland. Voluit heet hij Colonel H. Salavila. 'Alle rangen in de Clown Army zijn gelijk; je komt daardoor allerlei fantasienamen tegen. Zo heet een van onze clowns Sergentita Pimpompoem, Sergentita betekent 'kleine sergeant'.' Salavila legt uit wat het inhoudt een rebel clown te zijn: 'Clowns draaien het geijkte perspectief om. We gebruiken humor en nietsontziende liefde als een niet te onderschatten wapen dat juist nú nodig is! We willen een steentje bijdragen aan het ontstaan van een heel ander politiek-cultureel klimaat. Ver weg voorbij de sfeer van bijvoorbeeld Balkenende en Verdonk.'

Voordat je jezelf een echte clown kunt noemen moet je deelgenomen hebben aan een training. Jennifer (21) is al sinds de oprichting van de Nederlandse army actief als clown en heeft begin maart meegedaan aan het eerste trainingsweekend, het Big Shoe Camp. 'Er waren vierentwintig deelnemers en drie trainers. Eerst werd ons verteld waar Rebelclowns nu precies voor staan. Daarna begon de clowntraining. Hier deden we allerlei oefeningen die een echte clown in een circus ook zou doen. Je ging op zoek naar je inner clown.' Daarna volgde de actietraining, over het organiseren van acties. 'Je leert de clownlogica; alles 360 graden omdraaien. Wanneer een clown problemen krijgt met de ME gaat hij ze bijvoorbeeld niet tegenwerken. We proberen ze te verslaan door juist mee te werken. Wanneer de ME zegt 'verwijder jezelf', dan zullen wij spontaan iedereen verwijderen, zodat er alsnog chaos ontstaat. We creëren verwarring.'

Op het moment neemt Rebelclownen veel van haar tijd in beslag. 'Alles moet nog opgestart worden en ik studeer ook nog, ik loop stage en ik werk. We zijn nu ook bezig met de uniforms. We hebben al oude legerkleding maar die moet nog opgepimpt worden op een clownachtige manier, zodat we een echt leger worden. We doen ook armydingen zoals salueren en marcheren, alleen hebben we hierop onze eigen varianten. Bijvoorbeeld de Silly Salut, hierbij mag je zelf weten wat je doet, zo lang het maar clownachtig is. Je moet trouwens niet denken dat we onszelf niet serieus nemen. We zijn niet zomaar voor de lol een beetje aan het clownen, we willen er wel degelijk iets mee bereiken.'

Colonel Salavila: 'We hebben ons voorgenomen om vanaf 2006 in soms onverwachte situaties in heel uiteenlopende gedaantes op te duiken en om acties goed te integreren in de nieuwe media. In politiek, kunst, cultuur en media zullen steeds meer nieuwe hybride uitingen ontstaan. De Clown Army maakt deel uit van deze uitdagende ontwikkeling.'

Wat deze acties precies in gaan houden is nog niet bekend. Maar dat we deze clowns in de gaten moeten houden, is een ding dat zeker is.

    • Nathalie Wouters