Oudheden met luchtje

Hoe principieel moet je als universiteit en wetenschapper zijn? Die vraag, naar aanleiding van een gift ter waarde van 200 miljoen dollar, heeft tot tweespalt geleid bij New York City University (NCYU), zo meldde onlangs de New York Times. Shelby White, weduwe van de in 2003 overleden steenrijke belegger Leon Levy, wil geld geven ten behoeve van de oprichting van een Institute for the Study of the Ancient World. Ze doet er ook een gebouw bij. In 2008 moet het instituut zijn deuren openen.

Het gaat om een interdisciplinair topinstituut, 'voorbij de geografische en culturele grenzen' van het Nabije Oosten en het Mediterrane gebied.

Niet iedereen is blij met het gulle gebaar. Voor hoogleraar prehistorie Randall White (geen familie) is de gift reden om een bijzondere leerstoel bij het Center for Ancient Studies van de New Yorkse universiteit op te geven. White meent dat de universiteit, door in te gaan op het aanbod, stilletjes lijkt goed te keuren hoe Shelby White en haar echtgenoot de afgelopen jaren oudheden hebben verzameld. De Italiaanse overheid heeft vorig jaar bekend gemaakt dat enkele voorwerpen uit de collectie van het echtpaar een dubieuze achtergrond hebben en illegaal zijn opgegraven.

    • Theo Toebosch