Onzinnige vergelijking tussen Reve en Tolstoj

Na zijn overlijden gaf deze krant onze grootste schrijver de aandacht die hem toekomt, met als curiositeit een kleine tekst van Harry Mulisch (10 april). Hij toont zijn ware formaat en laat weten dat Reve na `De Avonden` niets meer presteerde. Om te laten zien hoezeer Reve`s erkenning geworteld is in het succesvol bespelen van de media, en niet in kwaliteit, roept hij iets over Tolstoj, van wie de kranten niet vol gestaan zouden hebben bij zijn dood. Driemaal fout. Kranten binnen en buiten Rusland volgden het wel en wee van Tolstoj op zijn sterfbed alsof het om de Tour de France ging. De New York Times berichtte een dag voordat hij de laatste adem uitblies nog hoe het Russische kabinet mogelijkheden besprak de eerdere excommunicatie van de schrijver door de Grieks-orthodoxe kerk te laten opheffen, iets waar premier Stolypin al eerder vergeefs voor pleitte.

Toen de schrijver stierf, werd daar wereldwijd uitgebreid over geschreven. Mensen stuurden elkaar ansichtkaarten met een foto van Tolstoj`s sterfkamer. Op de achterkant stond een tekst van de schrijver afgedrukt: ”Vergeet niet dat er op de wereld nog meer mensen rondlopen dan Leo Tolstoj.”

Zo bescheiden was Reve niet. Gelukkig, zou ik zeggen, want het leidde tot onnavolgbare humor. Wie foto`s van Tolstoj als zwerver en Reve als bouwvakker voor zijn huis in Frankrijk naast elkaar legt, moet wel enige overeenkomst bespeuren. Verder lijkt iedere vergelijking tussen de schrijvers me onzinnig, al lees ik persoonlijk liever Bezorgde Ouders dan Anna Karenina.

Eén ding is zeker: ze speelden in een andere competitie dan Mulisch.

    • Alexander van der Meer