Mozart Piano Trio's

Het probleem in de kamermuziek is het spelen van meesterwerken van eeuwen her alsof ze net zijn gecomponeerd, alsof het gaat om een wereldpremière waarbij de componist zelf aanwezig is of zelfs meespeelt, beluisterd door een klein publiek van liefhebbers in informele en intieme sfeer. Het legendarische trio van pianist Alfred Cortot, violist Jacques Thibaud en cellist Pablo Casals loste dat voor de oorlog op door slechts enkele keren per jaar bijeen te komen en te spelen met zo weinig mogelijk repeteren. De impulsiviteit en inspiratie spat nog steeds van hun historische opnamen.

Mozart Piano Trio's (2cd; EMI 3 44643 2) *****

Zo'n zelfde spontaniteit hoort men op de cd's met pianotrios's van Mozart. De foto in het boekje toont de musici ongedwongen aan het werk. Het T-shirt van pianist Daniel Barenboim is lila, dat van violist Nikolaj Znaider (in bermuda) is geel, dat van cellist Kyrill Zlotnikov (in spijkerbroek) is zwart. Hier klinkt alleen speelplezier, ook in het Kegelstatt-trio met klarinettist Matthias Glander en altviolist Felix Schwartz.

Mozart Piano Trio's (2cd; EMI 3 44643 2) *****
    • Kasper Jansen