Moskou

In de krant staat dat Guus Hiddink twee miljoen opstrijkt als bondscoach van Rusland. Dat zou betekenen dat de coach minder gaat verdienen dan bij PSV. Vreemd. In de krant staat ook dat oliemiljardair Roman Abramovitsj de geldschieter van de bond is. Zelfs de butler van Roman verdient meer dan twee miljoen. In Rusland is niets wat het lijkt.

Raar land. Ik kan het niet verzoenen met de hitte van de mens Guus Hiddink. Voor Guus had ik een ander land in gedachten. Zo'n land waar de meisjes zijn, waar golfbanen, terrassen en stadspleinen bevolkt worden door alleen maar vrolijke mensen. Een land van camelia, plumbago en hibiscus. Land van wuifhandjes.

De lentecoach Guus Hiddink is nu gedoemd tot een winterjas. Acht maanden per jaar vrieskou. Dan nog in lege stadions waar zelfs het verlangen naar bevlagging is opgeheven. Aan de poorten een handvol kompels, verstorven in herinnering aan Lev Yashin. Ook met de rug naar het stadion. Nergens een kraampje met shirtjes, sjaals en hoedjes. Dinamo Moskou, Spartak, Tomsk: sterfhuizen aan de bal.

Guus loopt regelrecht zijn ongeluk tegemoet, en dat net voor hij zestig wordt. Het voetbal in Rusland stelt niets voor. Het is in handen van bureaucraten en parvenu's. Witwassen die bal! Het heeft jeugd noch talent. Het is overwoekerd door ingevlogen Brazilianen en Afrikanen die maar een doel hebben: dollars. Kortom, het Russische voetbal kent niet meer de vreugde van de dribbel.

Hiddink had voor 87 clubs kunnen kiezen, in Europa en in Zuid-Amerika. Hij mocht zelf bepalen of hij technisch/tactisch dan wel lijfelijk aanwezig was. Hij kon ook per gsm coachen, als hij zijn kop maar leende aan club en vlag. Als er maar iets kon ontstaan van een Hiddink-romantiek en -industrie. Guus mocht zelfs blijven resideren in het niemandsland Amsterdam. Met aanhang. Water, wijn, paling en gelul gegarandeerd.

Guus wou de duisternis in. Nou, daar zal het hem in Rusland niet aan ontbreken. Om te beginnen is er de duistere ziel van Russen. Je komt er als buitenstaander niet doorheen. Dat zeggen de Russen zelf. 'Hiddink kan ons niet bevatten.' Begin dan maar over circulatie, knijpen, doorschuiven, mandekking. De ziel doet sowieso niet mee. Je hebt het als trainer alleen nog over het maniërisme een systeem.

Humor?

Doet ook niet mee. Hiddink houdt van een grap en een pastiche. Hij ziet graag de mestkar van de vette lach passeren. Fred Rutten en René Eijkelkamp waren niet voor niets zijn gunstelingen bij PSV. Zij lieten Guus in hun boerenkinkelachtigheid op geregelde tijdstippen lachen. Dat kon de directeur/coach wel appreciëren. Stan Valckx paste ook perfect in het mensbeeld van Guus: alaaf, alaaf! Daar is de Russische ziel niet op gebouwd. En dus neemt Hiddink, instinctief als hij is, Johan Neeskens mee als assistent-bondscoach. Johan is van de diepte, niet van de schater. Maar ook Neeskens is geen Tolstoi.

Dat Arie Haan ooit bondscoach van China werd, kan geen verrassing zijn. Arie heeft zich in de westerse wereld min of meer onmogelijk gemaakt door zijn proletische arrogantie. Paljas der paljassen. Dat kun je van Guus Hiddink niet zeggen. De Achterhoeker is altijd seigneur gebleven. Gesteven en gedreven door een bijna excentriek humanisme. Restant van de jaren zestig, op noppen.

Daarom klikte het ook niet tussen Hiddink en Timmer. Zij zijn van een andere bloedgroep.

Zou Guus beseffen dat hij in Moskou alleen maar Timmers tegen het lijf loopt? En dan nog de Timmers voor wie macht, geld en glorie een kwestie van haarvaten is? Ik dacht het niet. Hiddink is redelijk belezen, maar de fragiliteit van Tolstoi is hem ontgaan. Van Poetin weet hij alleen dat deze nimf van de KGB een president is die zijn gasten niet meer op de mond kust. Hij houdt het op een slap handje.

Guus in Moskou: eigenlijk wil ik het niet zien. Ooit liepen de vissers van Valencia voor hem uit. Bijna in hysterie. Dat waren mooie beelden. Land en zee verenigd in een poldericoon. Guus kon volstaan met glimlachen. Dat redt hij niet meer. Voortaan moet hij zijn salaris van tien miljoen waarmaken. Daar komen rare grimassen van.

    • Hugo Camps