Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Michael Moore

Om zijn prachtige toon, zijn elegante fraseringen en zijn grote 'know-how' wordt rietblazer Michael Moore zo vaak als sideman gevraagd, dat de platenlijst op eigen naam bescheiden is. Zijn oudste groep is Available Jelly, met al twintig jaar als vaste leden cornettist Eric Boeren en percussionist Michael Vatcher. Op Bilbao Song, genoemd naar een compositie van Kurt Weill, speelt de groep als gebruikelijk een mix van eigen en soms vergezochte stukken. De hoogtepunten zijn Baltimore Oriole van Hoagy Carmichael gedragen door trombonist Wolter Wierbos en Bela Sunda, een soort 'De Volharding meets gamelan'.

Osiris van het Michael Moore Quintet is minder grillig maar net zo spannend. De groepsleden kregen alle ruimte, maar toch is er sprake van eenheid. Door de piano van Marc van Roon, het degelijke drummen van Owen Hart Jr. en de korte productietijd heeft Osiris veel van een ouderwetse jazzplaat. Vijf musici, onder wie ook trompettist Eric Vloeimans en bassist Paul Berner, zetten hun ego's opzij om er samen iets van te maken. Dat resulteerde in een relaxte doch intense cd die soms doet denken aan de Miles Davis' klassieker Kind of Blue.

Available Jelly: Bilbao Song (Ramboy # 21), Michael Moore Quintet: Osiris (Ramboy # 22). www.subdist.com