Leegloop na ontslag redacteuren

Redacteuren, leden van de adviesraad en vaste schrijvers van het Canadian Medical Association Journal zijn massaal opgestapt of weigeren verdere bijdragen, nadat uitgever en eigenaar in februari twee gezichtsbepalende redacteuren ontsloegen (deze rubriek, 25 februari). De enige ontslagreden was de behoefte aan een 'opfrisbeurt'.

Maar algemeen bekend is dat de kritische houding tegenover de medische wereld en de farmaceutische industrie van beide topredacteuren de onvrede binnen de Canadian Medical Association (CMA, de eigenaar van het tijdschrift en de beroepsorganisatie van Canadese artsen) hoog deed oplopen. De vertrouwenscrisis was definitief toen Hoey een artikel publiceerde over hoe apothekers weigerden om de morning-afterpil - die in Canada zonder recept beschikbaar kwam - weigerden af te leveren als vrouwen hun naam en adres en details over hun 'seksuele geschiedenis' niet opgaven. Dat artikel is inmiddels genomineerd voor een Canadese journalistieke prijs.

Twee fulltime- en twee parttimeredacteuren namen sindsdien ontslag, naar verluidt nadat zij garanties vroegen voor de absolute redactionele onafhankelijkheid - en die niet kregen. Collegaredacties, zoals die van het New England Journal of Medicine, veroordeelden het gedrag van de CMA. 15 van de 19 leden van de redactie-adviesraad stapten op. De voorzitter van de CMA heeft een oud-lid van het hooggerechtshof van Canada gevraagd om een nieuwe structuur op te bouwen. Zij verwijt de opgestapte leden dat hun handelwijze de redactionele onafhankelijkheid juist ondermijnt'.

    • Wim Köhler