Klapekster

Het is altijd een verrassing in open, verruigd landschap met verspreide bomen op een hooggelegen uitkijkpost de klapekster (Lanius excubitor) te ontdekken. Vanuit de verte valt deze klauwierachtige meteen op: een parel van stralend grijs met forse, zwarte oogstreep, zwarte vleugels en lange staart. De onderzijde is vaalwit. Hier zijn het de Kennemer Duinen waar de klapekster, die behoort tot de orde van de zangvogels, zich toont. Telkens laat hij de staart met de witte zomen uitwaaieren. De klapekster heeft een valkachtige wijze van jagen. Heeft hij eenmaal een prooi bemachtigd, zoals insekten of hagedissen, dan spietst hij die vast op de scherpe punten van een doornstruik of prikkeldraad. Dat donkere masker over de ogen geeft de klapekster een geheimzinnige verschijning.

Klapekster
    • Kester Freriks