Kenniseconomie VS geen voorbeeld voor Europa

In een interview in NRC Handelsblad van 1 april beweerde Andreas Schleicher, onderwijsexpert van de OESO, dat Europa een voorbeeld moet nemen aan het hoger onderwijs in de VS, wil het in 2010 de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te worden. Maar juist aan het Amerikaanse onderwijsmodel kleven te veel haken en ogen om het klakkeloos als Europees ideaal uit te dragen. Maar juist door de afwezigheid van enige kwaliteitscontrole door de federale overheid en door de invloed van marktwerking zijn grote verschillen ontstaan onder de ruim 4.000 Amerikaanse hoger-onderwijsinstellingen. Topuniversiteiten en colleges zijn zeer selectief in het aannemen van studenten. Deze strenge selectie aan de poort heeft geleid tot een waar toelatingscircus. Om een kans te maken op toelating bij een prestigieuze universiteit als Harvard, moeten aankomende studenten briljante cijfers overleggen, geniale essays schrijven, ronkende referenties kunnen tonen en uitstekende scores behalen voor de testen.

Daarnaast is het voor lage en middenklassen financieel bijna onmogelijk geworden hun kinderen naar een prestigieuze universiteit of college te sturen. De gemiddelde kosten voor een jaar studeren aan een private college bedragen zo`n 28.000 dollar. Een topuniversiteit als het Massachusetts Institute of Technology vraagt 43.550 dollar per jaar. Europa moet zich dus nog maar eens bedenken of het zich kan veroorloven een hoger-onderwijssysteem over te nemen waar gelijke kansen en toegankelijkheid geen dogma zijn.

    • Fulbright Center
    • Dr. Erik van den Berg