Invallen na begluren studentes

De politie in Amsterdam heeft donderdag twee invallen gedaan naar aanleiding van de 'webcamzaak' waarbij eind vorig jaar twee studentes werden bespioneerd in een studentenhuis. De twee webcams (een camera verbonden met het internet) zaten verscholen in het huis en waren verbonden met computerapparatuur in een naast gelegen pand.

Volgens een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland zijn afgelopen donderdag computers, dvd's en camera's in beslag genomen. Of de computer en dvd's beelden bevatten van de studentes, wilde de politie niet zeggen. Ook is onduidelijk waar de invallen exact plaats hebben gevonden en wat er precies is gebeurd met het vergaarde beeldmateriaal in het studentenhuis.

De politiewoordvoerder laat weten dat inmiddels in een eerder stadium een verdachte en enkele getuigen zijn gehoord. 'De recherche zet het onderzoek voort en sluit aanhoudingen in de toekomst niet uit', aldus de zegsman.

Computerexperts hebben na de ontdekking van de webcams al het beeldmateriaal onderzocht. Dat leidde volgens de woordvoerder tot de invallen van gisteren. Bij de inval zijn geen aanhoudingen verricht.

Een van de twee begluurde studentes ontdekte per toeval twee camera's die waren verscholen achter een houten plank. Tijdens het schilderen van haar kamer stuitte een van de twee op de lens van een camera. Direct daarna besloot ook de andere studente haar kamer grondig te inspecteren op de aanwezigheid van een webcam. Ook daar werd achter een plank een webcam aangetroffen. Mogelijk zaten de camera's daar al langere tijd.