How2Be: How to be Enlightened in 48 Hours

Dit is muziek voor reizigers. Een muzikale remedie om koest te blijven bij allerlei vormen van pech onderweg. Kapotte schokbrekers, paspoort gestolen, heilige koeien op de weg, turbulentie en diarree? Een flinke snuif van How2Be maakt het leed in elk geval draaglijk.

How2Be: How to be Enlightened in 48 Hours (Dox 018) ****
How2Be: How to be Enlightened in 48 Hours (Dox 018) ****

Dit is ook muziek door reizigers. Saxofonist Ben van den Dungen, trompettist Michael Varekamp en gitarist Ed Verhoeff brachten een bezoek aan Noord India en legden hun indrukken vast in een elftal stukken die een heel breed spectrum beslaan. Soms is de sfeer overwegend westers en motorisch; voort, voort Calcutta is ver. Op andere momenten heerst er een serene rust, dankzij de tijdloze Indiase inbreng, zowel vocaal als op de houten bansuri-fluit. Van jazz(rock) naar meditatie-muziek.

Een mooi evenwicht wordt bereikt in het ploffend schuifelende 'Raag Maaraan' waarin het gedragen thema van de blazers wordt versierd door een viool en puntige lijntjes voor gitaar en keyboards.

How2Be: How to be Enlightened in 48 Hours (Dox 018) ****
    • Frans van Leeuwen