Hertelling kan Prodi de winst niet kosten

De hertelling van de betwiste Italiaanse stemmen kan Romano Prodi zijn verkiezingsoverwinning niet meer ontnemen. Toch wil Silvio Berlusconi zijn verlies nog altijd niet toegeven.

Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gistermiddag laten weten dat het aantal betwiste stembiljetten voor het Huis van Afgevaardigden veel beperkter is dan werd aangenomen. Het zou gaan om 2.131 in plaats van 43.028 stembiljetten. Omdat Romano Prodi's centrum-linkse Unie over een voorsprong van 25.000 stemmen beschikt, heeft hij de verkiezingen feitelijk gewonnen. Het is nu aan het Hof van Cassatie om dit officieel te bevestigen.

Maar Berlusconi blijft het anders zien. 'Op basis van het absolute aantal uitgebrachte stemmen is er geen winnaar en geen verliezer', schrijft hij in een brief die vanochtend in de Corriere della Sera zou verschijnen. Gisteravond na de wedstrijd AC Milan-Inter zei hij dat hij zal doorvechten zo lang er hoop is. 'Ik ben klaar om mijn werk als premier voort te zetten en ik wacht met heel mijn hart tot de eindresultaten van de verkiezingen bekend worden. Tot nu toe zijn er alleen voorlopige cijfers.'

Berlusconi spoorde medewerkers opnieuw aan om alle onregelmatigheden tijdens de verkiezingen te melden. Gisteren eiste minister Tremaglia van de relaties met Italianen in het buiten-land dat de verkiezingen onder de emigranten worden overgedaan, omdat 10 procent (228.000 stemgerechtigden) helemaal geen stembiljet zou hebben ontvangen. Deze verkiezingen vielen onverwacht negatief uit voor Berlusconi.

Woensdag eiste Berlusconi een decreet om 1,1 miljoen stemmen te laten hertellen, omdat er sprake zou zijn van 'oneindig veel onrechtmatigheden'. Zo'n decreet moet echter door president Ciampi worden ondertekend en die lijkt daar niet voor te voelen.

Het verzet van Berlusconi lijkt een strategie in de hoop iets in ruil te krijgen voor de erkenning van de overwinning van Prodi. 'Ik zie niet hoe zij in hun eentje kunnen opereren, hoe ze maatregelen kunnen nemen die tegen de wil van 50 procent van de Italianen in gaan', zei Berlusconi gisteravond. Hij voegde er aan toe bereid te zijn te praten over de vraag hoe kan worden samengewerkt. En hij riep zijn tegenstanders op hun 'gezonde verstand' te gebruiken voor 'een moment van reflectie'. Als die er niet komt, zo waarschuwde hij, 'zullen wij zonder twijfel zeer rigoureus oppositie gaan voeren'.

    • Bas Mesters