Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Export van Nederlandse bloemen stijgt

Aalsmeer, 15 April. De export van Nederlandse planten en bloemen is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 2,4 procent naar 1,4 miljard euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel gisteren laten weten. Aan snijbloemen ging voor ruim 900 miljoen euro de grens over. De exportwaarde van pot- en tuinplanten bedroeg ruim 400 miljoen. Naar Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië gingen minder bloemen en planten, maar de export naar Rusland steeg fors. Dat land is inmiddels de op vier na grootse afnemer van snijbloemen die via Nederland worden verhandeld. Anderhalf jaar geleden blokkeerde Rusland de import van bloemen uit Nederland tijdelijk, wegens een conflict rond exportdocumenten en de ontdekking van het schadelijke insekt trips in een partij bloemen.