Egypte: aanvallen op kerken éénmansactie

De Egyptische autoriteiten hebben de aanvallen van gisteren op drie koptische kerken in Alexandrië afgedaan als de actie van één man die aan 'psychologische problemen' lijdt. Volgens een nieuwe telling van de overheid zijn bij de incidenten een dode en vijf gewonden gevallen.

In eerste instantie was gemeld dat drie met messen gewapende overvallers ieder bij een kerk in Alexandrië kerkgangers hadden aangevallen. Daarbij zouden een dode en vijftien gewonden zijn gevallen. De drie daders waren volgens deze lezing gearresteerd.

Het verschil tussen de twee versies werd niet uitgelegd. Maar de Egyptische regering heeft de gewoonte om incidenten die als godsdienstig kunnen worden geïnterpreteerd, te bagatelliseren. Op die manier hoopt zij de bestaande spanningen tussen de koptische minderheid - naar schatting zes miljoen van de in totaal 79 miljoen Egyptenaren - en de islamitische meerderheid in de hand te kunnen houden.

In Egypte hebben geregeld incidenten plaats tussen moslims en kopten, waarbij vaak geruchten over inbreuken op andermans godsdienst een hoofdrol spelen. In Alexandrië werden in oktober drie mensen gedood toen de politie een eind maakte aan een demonstratie van duizenden moslims. Die waren bij een kerk gaan demonstreren uit woede over (onjuiste) berichten in de plaatselijke pers over een in de kerk opgevoerd toneelstuk dat beledigend zou zijn voor de islam. In februari werden in een dorp vlak ten zuiden van Kairo acht mensen gewond bij geweld tussen moslims en kopten die begonnen na islamitische protesten tegen de bouw van een gemeenschapscentrum door christenen.

Veel kopten maken zich grote zorgen over de opkomst van de fundamentalistische Moslimbroederschap, die bij de laatste parlementsverkiezingen grote winst boekte. Zij vrezen dat hun positie verder zal verzwakken in een toenemend intolerante atmosfeer.