Economie Venezuela groeit

De economie van Venezuela is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gegroeid, zelfs meer dan de 7,9 procent die vorig jaar over dezelfde periode werd gererigistreerd. Dat heeft de Centrale Bank van Venezuela gisteren bekendgemaakt.

Domingo Maza Zavala, een van de zeven directeuren van de bank, zei dat de groei van 's lands economie 'superieur' was. Hij gaf geen details, maar zei dat het meer was dan in 2005. De echte groeicijfers zullen eind april of in mei volgen. Met name de niet-oliesector, vooral de bouw, groeide volgens de bank sterk. Venezuela is een olie-exporterend land, behorend tot de Opec. Het land is de op vier na grootste uitvoerder van olie.

Ondanks de economische groei en de oliedollars blijft de werkloosheid in Venezuela hoog. Eind februari bedroeg de werkloosheid 10,7 procent van de beroepsbevolking. Dat betekent dat 1,27 miljoen mensen geen werk hebben.

Veel werklozen zijn actief in het informele circuit: straatverkoop en thuiswerk.

Venezuela heeft in Hugo Chávez een populistische president, die met zijn 'socialistische revolutie' zegt op te komen voor de armen. Hij heeft het voortdurend aan de stok met de 'imperialistische' Amerikaanse regering, die hij ervan verdenkt dat ze hem wil afzetten.

Begin deze maand kondigde Caracas aan het beheer te hebben overgenomen van olievelden waar het Franse Total en het Italiaanse Eni actief zijn.